zaterdag 4 december 2010

Jacques Plafond op groene stroom


We hebben voor de gein een thermometer gekocht omdat we dachten dat er nachtvorst was. Maar dat bleek dus 14 graden Celsius te zijn. Laat je niks wijsmaken door stoere praatjes van zeilers die de wereld rond zijn gegaan. Van wereldzeilen word je een geweldig watje. Terwijl in Nederland de mussen van het dak vriezen, kun je ons 's ochtends zien zitten ontbijten in lange pyama's met geitenwollen sokken aan.

Zeilpret tussen de eilandjes
Hier in de Bay of islands kun je geweldig zeilen. We hebben alvast wat ankerplekjes verkend. Miek heeft mijn haar geknipt bovenop een berg en we hebben in een groen grasveld gelegen tussen de madeliefjes.

Miek's ouders zijn gisteren gearriveerd en het is vakantie aan boord van de Blauwe Pinquin! Oh yeah! Momenteel zijn de Stiekema's een dagvullende wandeling aan het doen terwijl ik de boodschappen opberg en mijn nieuwe boeken koester. Want ik heb eindelijk een fatsoenlijke boekenwinkel gevonden die bieb-surplus verkoopt tegen afbraakprijzen. De kwaliteit van onze boordbibliotheek is door slechte ruilen en weggeef-acties ernstig in gevaar gekomen maar nu gelukkig weer op peil. En dat is nog niet alles, we steunen met elk boek dat we kopen het instandhouden van het oude gebouw waar de bieb zich in bevind en waar ze hier erg trots op zijn, simpelweg vanwege het feit dat er hier verder eigenlijk helemaal geen oude gebouwen zijn. Dubbel fijn dus en we waren al zo blij vanwege al die kadoos uit Nederland die we hier gistermiddag op het achterdek hebben uitgepakt. Bedankt voor alle post, pepernoten, chocoladeletters, liefdesbrieven, fanmail en verwensingen en we beloven dat we heel goed voor Ruud en Anneke zullen zorgen in ruil voor al het fijns dat ze voor ons hebben meegenomen.
In het gras liggen is plezier voor 2

In mijn inbox een email van broer Vincent die me er terloops op wees dat ALLE afleveringen van Ronflonflon nu online staan. Dat is goed nieuws. KLIK HIER want het is briljant en een genot vooral ook omdat we nu toevallig goed internet aan boord hebben en ik dus alle afleveringen probeer te downloaden om die later tijdens nachtwachten te kunnen beluisteren. Dat alles natuurlijk via door zon en wind opgewekt energie en op 12 volt! Jacques Plafond for president jazeker!

Internet op de ankerplek heeft ook nadelige effecten. Zo ben ik lid geworden van twitter. Ik snap er alleen nog niet zoveel van. Follow Bernardus on TwitterEn vanmorgen kwam ik achter het bestaan van de Ecolution, een zogenaamd ecologisch zeilschip van Wubbo Ockels. Die boot is door vandalen tot zinken gebracht en dat is een klotestreek, maar daar gaat het nu niet om. Waar het wel om gaat is dat hij een 25 meter lang zeilschip van 70 ton, met aan boord 10.000 kg aan accu's , dat ontworpen is om met 2 mensen te kunnen zeilen, ecologisch durft te noemen. Kijk maar eens op de site van het project en bedenk je hoeveel energie het kost om zo'n schip te produceren. “Je moet je daar niet over opwinden” , zegt Annemiek, en ze heeft gelijk. Als de Ecolution van Wubbo Ockels een ecologisch verantwoord schip is, dan ben ik Sinterklaas.

Om een idee te geven hoe het ook kan sla ik ons logboek even open. De afgelopen 12 maanden hebben wij 463 liter diesel verstookt. Daarmee hebben we 13.003 mijl afgelegd. De accu's houden we vol met twee 85 watt zonnepanelen en een Air Marine windgenerator. We hebben 2 geweldige Mastervolt AGM lichtaccu's aan boord met een capaciteit van samen 320 ampereuur. We hebben eigenlijk maar een grote energieverbruiker aan boord en dat is onze koelkast. Onze verlichting is grotendeels LED en als het donker wordt gaan we naar bed. Ons schip is al sinds 1977 in de vaart maar zeilt nog steeds als de beste. Als je over carbon footprints praat, verhoudt Ecolution zich tot Blauwe Pinquin als de Verenigde Staten tot Bhutan. En wat gaat Wubbo doen als zijn 10 ton aan accu's over een paar jaar aan vervanging toe zijn? Even langs de chemo-kar?

Wij zijn zeker niet heilig, maar ik word wat triest van het feit dat men maar als een blind paard achter dit soort valse duurzaamheids-profeten aanloopt terwijl wordt vergeten dat duurzaamheid begint bij minder beslag leggen op natuurlijke middelen. Maar zoals Miek al zegt, daar moet ik me niet over opwinden.

Vanaf maandag weer gewoon offline en genieten van de natuur. Hup, met zijn vieren lekker zeilen en in de tussentijd de groeten vanaf zogenaamd ecologisch vakantiezeiljacht Blauwe Pinquin.

Groene groeten

Ben

Het gras is groen op Roberton Island vlakbij Russel

Asperges en kaasplakken! Er is weer kaas! KAAS!!!!!

5 opmerkingen:

 1. Beste Annemiek en Ben,

  Erg leuk om jullie stukjes te lezen. Zo nu en dan bekijk ik jullie bolgs en lees met veel plezier over jullie avonturen.
  Ben, ik ben het helemaal eens met je analyse van de ecolution. Had me er ook al druk om gemaakt. Hoe kun je je schip met een dikke diesel van 250 pk een ecologisch schip noemen. Uiteraard treurig dat hij ten zinke is gebracht, maar dat ter zijde.
  Zo'n victoire uit 77 is dan een stuk ecologischer.

  Heel veel plezier en ik lees graag verder over jullie avonturen.

  David Anink (dwanink@gmail.com)
  (Annemieke kent mij van wintersport Val Thorens)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. verstandige meid, jouw annemiek... ;-)
  happy trails!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog wat munitie om je eens lekker over op te winden:
  - Jantje Beton belegt in wapens
  - In Haïti kon men de cholera niet voorkomen vanwege stroperige ambtenarij.
  - Postcodeloterij keert prijs van EUR 460.000,- perongeluk 1x teveel uit... goede doelen worden niet door deze fout niet gedupeerd! (¿?)
  - Van de Bouwfraude worden alleen de klokkenluiders nog strafrechtelijk vervolgd, de overige spelers kwamen er met een belastingaftrekbare boete vanaf... en een aantal schijnen nu markt-toezichthoude functies te bekleden...
  - Er komt een stuk snelweg van 14 banen bij Utrecht... volgens mij is die breder dan dat ie lang is...

  enz
  enz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Miek en Ben. Nu eindelijk eens een reactie van Jack Astrid, Marten, Bram en Noor. Geweldig jullie reis. Volgens mij is het dik genieten daar.Fijn dat Anna en Ruud aangekomen zijn. Doe ze de groeten. Geniet ervan . Liefs ons

  BeantwoordenVerwijderen