donderdag 4 augustus 2011

De Endeavour ligt hier ook

Naar Darwin
Klik op bovenstaande foto voor meer foto's

We liggen vrijwel naast de replica van de Endeavour (van kapitein Cook) die hier toevallig op bezoek is!! We gaan morgen of overmorgen aan boord kijken. Net met de bijboot al even langsgevaren en ik heb natuurlijk even de romp aangeraakt. Klop klop! Mooi schip, echt hout ook. Ik heb in het Te Papa museum in Wellington NZ het originele kanon van de Endeavour even stiekem aangeraakt, dat heeft Cook overboord moeten gooien toen ze op het Great Barrier reef waren vastgelopen. Het koraal bleef gelukkig in het gat in de romp zitten en ze hebben het schip gered door het met schapenstront te breeuwen. Nu zien we dus het schip in het echt. We hadden al een replica schaal 1:5 gezien in Russel, NZ. We zijn deze reis ook al op de Pinta van Columbus geweest, we zijn in het voetspoor van de Beagle geweest en nu dus ook de Endeavour. Darwin, de stad althans, is heel anders dan verwacht. Best een cool stadje, heel netjes en aangeharkt, een heus cultureel festival dat volgende week begint, veel winkels voorzichtig hip zelfs en niet alleen maar ruige zuiplappen en stoffige outback buitenlui. De aboriginals zijn ook cool, al moet je best moeite doen te realiseren dat dit hun land is, want die indruk krijg je niet als je ze zo in het straatbeeld tegenkomt. Ze lijken wat verdwaald. De aboriginal-parafernalia worden ook niet door aboriginals zelf verkocht.



Morgen moeten we naar de zeilmaker. Er zit een scheur in het Grootzeil. Ik ging net 2 blikjes bier halen voor een sunset picknick met chips en toen moest ik me legitimeren en ze scanden !!! ongevraagd mijn rijbewijs. Australiërs zijn echt compleet van de pot gerukt, er is hier echt nul privacy wetgeving. Ze willen ook om de haverklap de boot controleren op groente en fruit en als we in een marina willen moeten er duikers komen om onze zoutwaterinlets te desinfecteren! En we moeten een bonnetje van de groenten en fruit die we in Thursday island gekocht hebben kunnen laten zien bij inspectie. En bij de bakker... vroeg ik of hij even 't pizzabroodje wilde opwarmen.. NEE hoor, dat mag hij niet, want dat is misschien gevaarlijk ivm bacteriën. Hou hem dan maar lekker.. Ik ga je suen omdat je het ambacht van bakker KAPOT maakt! ALs je een doggiebag mee wilt nemen in een restaurant moet je een disclaimer ondertekenen dat je het restaurant niet gaat aanklagen als je de volgende dag ziek wordt van het eten en op het weerbericht zit een disclaimer dat je de lokale KNMI niet kan sue-en als het wel slecht weer wordt en je bbq verregent. Toen wilde ik mijn prepaid mobieltje opwaarderen maar dat kon niet omdat ik mijn PREPAID niet geregistreerd had op mijn naam. " Hoezo registreren? Het is toch een prepaid?", nee hoor, elke telefoon moet op naam van een eigenaar geregistreerd staan, dat is verplicht. Ik vroeg vandaag al aan de slijterij dames waarom ze mijn rijbewijs scanden. Ongevraagd. "Dan kan je geen drank kopen als je een drankprobleem hebt" was het antwoord. "Een drankprobleem is toch mijn eigen probleem?", bracht ik daar tegenin. "Ehhhhhh...?" "Je kunt het met een drankprobleem waarschijnlijk veel langer uithouden in een politiestaat," slikte ik nog net in.



Komt het misschien omdat we, op een tussenstop van 2 dagen op Thursday Island na, nu ruim 3 weken op zee geweest zijn, dat al deze regelgeving en bemoeizucht wat totalitair op ons overkomt? Of zijn we na 2 jaar rondvaren over de wereldzeeën opeens links extremistische potentieelterroristen geworden? Hebben we een overdosis individuele vrijheid genuttigd die ons danig in de weg zit als we ons weer melden als consumenten in de moderne wereld?




Hoe het ook zij, de afgelopen week op zee was geweldig. Het water was melkblauwgroenig, de lucht mooi blauw, Miek heeft weer een heerlijke tonijn gevangen en we zijn met een gemiddelde snelheid van 5.75 knopen gisteravond in Darwin gearriveerd. De Van Diemen Golf was spectaculair, in het donker met 30 knopen wind en zes knopen stroom mee langs Kaap Don, met een dik vrachtschip als tegenligger. Gisteren de hele dag op wild stromend ondiep water gevaren. De Stortemelk op halftij met stroom tegen wind maar dan 60 mijl lang. Uiteindelijk zijn we gistermiddag de Diemen Golf uitgespuugd met 11,2 knoop bootsnelheid. Drie uur later lagen we voor anker.

Hopelijk vinden we morgen wat internet zodat we jullie ook weer eens wat foto's kunnen laten zien. Voorzover wij weten is het volgens Australisch recht nog net niet strafbaar om op dit subversief blog te reageren. Na twee jaar(!) is onlangs voor het eerst een bericht op deze site met nul reacties gebleven. Daar worden we natuurlijk wel triest van. Misschien is er nog een meelezende Australische censuur-ambtenaar die dit even kan rechtzetten?

Groeten
Ben

----------

De VANUATU FOTO'S STAAN HIER:

Vanuatu






8 opmerkingen:

  1. Ik smul nog steeds dagelijks van jullie avonturen en de wijze waarop jullie daarvan verslag doen! Ga zo door!!
    Nick Piscaer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yep, check hier onder een kurkeik in Portugal jullie prachtige avonturen. Groet, Danny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ben en Miek,

    Toch alweer 3 reacties zie ik... Ben ik de 4e! Al 2 jaar volg ik jullie ontzettend leuke verhalen. Ik ben Sander, man van Evelyn. Ik heb jullie slechts eenmaal ontmoet, op jullie trouwerij in 2009. Jullie reisplannen vond ik dusdanig interessant (heb zelf ook best wat van de wereld gezien) dat ik besloot jullie verhalen te gaan lezen. En ik moet zeggen, ik sla er nooit een over! Ik zou zeggen, blijf schrijven en geniet van jullie reis!! Groetjes, ook van Evelyn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hendrikus Van Warden Wegeren6 augustus 2011 om 21:15

    Je kan het op mijn telefoon nog beter lezen dan op de pc, zie je hier dat krijg jij ook. Eindelijk alleen nog maar films kijken op de pc, dat is een entertainment system. En we gaan nog yet home, nog lonque nieth, and we are not going home want my mother is not........theeeehuuuttheeeeeeeeeehuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut o je hebt een mailtje gestuurd nou nou, je hebt een schrijffout gemaakt .... ben moet weg........H44 keer de mosselman..howwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwtuuuuuueeeeuwwwwt...zeg Andre van Duin presenteerde dat toch vroeger ja maar dat was met dieren in de dierentuin......ik heb een melding gemaakt op h43@doemijmaarlievergeenmosselenaub.nl, ja dat was wel heel goed om niet te gaan, het was vanmiddag zo lekker weer vanmiddag en op de markt was het helemaal niet druk poepie, poepie je moet nu echt stoppen met allerlei communicatiemiddelen te gebruiken......eur je me anders stuur ik morgen een advocaat naar je toe.....ik ga niet de rest van mijn leven zitten wachten totdat je eindelijk is met me gaat praten en je wil altijd met me praten als jij vindt dat ik een probleem heb maar als ik een probleem heb wil je er niet over praten...wat maak je toch een hoop herrie joh,
    een afhaalmaaltijd om 21.10 met javaanserundvleesch met bami, maximaal 5mb per email anders stuur je heel veel data mee die niet noodzakelijk is, piep, dan heb ik nog nodig drie symetrische bandschijfophangers, zullen we een film gaan kijken anders wordt het alweer te laat, ik heb een kadootje gekregen het is wit en het komt uit Christchurch, NZ als je schudt rammelt het, hij staat op de kast hoor, ooit op 4 november 2010 wist ik wat het of zal ik hem nog een rondjes sturen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben, Ik weet dat niets tussen jou en je bier moet gaan staan... maar kan het zo zijn dat daar waarschijnlijk een halve gemeenschap een 'persoonlijk drankprobleem' heeft?

    Big brother kan ook 'dienstverlenend' zijn... geloof me... dat wil je echt niet. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En dan te bedenken dat die Australiers dat land hebben gejat van de aboriginals. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten? :-)

    BeantwoordenVerwijderen