zaterdag 17 december 2011

Stroom zoek

Het zeilt als de brandweer. Eindelijk. Na vertrek uit Durban hebben we eerst 20 mijl stroom tegen, terwijl we ons op de gigantische duw van de Agulhas-stroom hadden verheugd. Stiekem hadden we er ook op gerekend. We hebben 48 uur tijd om in East London te komen, 250 mijl verder. Daarna wordt het hondenweer met verschrikkelijke golven. 'Boat breaking conditions' zoals ze hier zeggen. Geen risico, dus de motor bij totdat we de stroom hebben gevonden. Dat moment laat lang op zich wachten, maar dan gaan we opeens 8 knopen over de grond. En dan negen. En dan tien! Een paar uur schieten we als een raket door de prachtige avond.

Er zit veel leven in het water. Ik zie een paar grote haaien zwemmen, vlak langs de boot. Jammer genoeg zie ik niet wat voor soort, maar ze zijn een meter of drie lang. In de verte springt een walvis uit het water. Daar word ik altijd een beetje nerveus van. Maar dat is eigenbelang, want het is een prachtig gezicht. De golven zijn enorm, hoog en steil, maar we raken er mooi overheen. De wind is matig en van achteren. De snelheid neemt wat terug naar acht knopen als we de nacht ingaan. Er wordt nog wat gekletst over de marifoon. Er zijn veel boten vertrokken uit Durban vandaag. Zal wel goed komen met dioe stroom, denken we. Maar halverwege de nacht gaan we nog maar zeven en dan zes. Nou moe? We zijn de stroom kwijt! Dus: Gijpen! We gijpen terug en maken een gunstige hoek met onze vorige koers, nog geen veertig graden, we blijven dus redelijk de goede kant op gaan. En ondertussen zoeken we naar het moment waarop de boot weer begint te spurten. Maar dat komt niet.

Als we drie mijl uit de kust zijn gijpen we maar weer terug. We snappen er niks van. Nu, als ik dit typ hebben we 'm weer gevonden. We racen met 9,5 knoop naar East London. Eindelijk. Het is grappig hoe, als je in een donkere nachtwacht zit te piekeren, je aan de meest elementaire zaken kunt gaan ziten twijfelen als het even niet meezit. Nu schijnt de zon en racen we voorwaarts. De verwachting is dat de Noorderwind die we nu hebben ( momenteel windkracht 5) nog verder zal aantrekken dus we hebben een beetje haast. Door al dat gedraal hebbn we wel de kans verspeeld om met daglicht in East London aan te komen, maar in het donker zal ook wel lukken. We hebben geen keus. Onze deadline is zondagnacht, want dan komt er een front over en draait de wind tegen en zal de zee heel gemeen worden. Het weerbericht ziet er goed uit om na een dagje East London weer verder te varen. Kerst met de boot in Kaapstad zit er waarschijnlijk niet meer in, maar we gaan het proberen.

groet vanaf 32'21 Zuid, 029'02 Oost
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

4 opmerkingen:

 1. Dat leest als weer een etappe die je nooit meer zal vergeten. Zelfs niet als lezer :)
  Kerst in Kaapstad klinkt wel goed. Ik heb nog een cd met Kerst met Koos. Maar dat is toch anders. Succes lieve zeilers!

  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ben en Miek,

  Welkom terug in een veilige haven. Was weer een spannende tocht begrijp ik uit de vinkjes op de google-map.

  Hele Fijne Kerst daar in Port Elizabeth.

  Vincent

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Edith en Pief Piaf24 december 2011 om 18:56

  Wij wensen de blauwe pinquin en haar volledige bemanning een bon noel en jolie 2012! Vanaf de 5e verdieping met kerstboom en uitzicht op de lichtjes in het dal, crepe Syrup Honey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dat 2012 maar net zo zeewaardig mag zijn als de jaren daarvoor!
  Liefs,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen