vrijdag 25 mei 2012

HeldenbaaiDe vloer is geveegd, de kussens geklopt en wij zijn gedoucht. Kortom wij zijn klaar voor het belangrijke bezoek van morgen. Morgenochtend arriveren de (schoon)moeders op het vliegveld van Terceira. Na het bezoek van Carla en Andrea zijn wij nog een paar dagen in Velas op Sao Jorge gebleven. Een plekje in de marina met prachtig uitzicht op een indrukwekkende volbegroeide klifwand. De weersverwachting voorspelde zeer veel wind en zware windstoten. We hadden de boot met een paar extra lijnen vastgebonden en de rolfok extra gezekerd. In windstoten van 35 knopen zou onze genua zeker aan flarden waaien. Terwijl wij met de snelle internet verbinding alle computers updaten, houden we de weersvoorspelling angstvallig in de gaten. De havenmeester kan wel zeggen dat je goed ligt, maar je weet het nooit zeker. Als het volgens het weerbericht 25 knopen waait zitten wij met blote benen te zweten in een windstille kuip. We snappen er niks van. Als we even later het dorp in lopen, zien we dikke witte rollende golven in de baai staan. De marina blijkt zo goed beschut, dat de hele frontpassage ongemerkt aan ons voorbij trekt. We besluiten ook hier een handtekening van de Blauwe Pinquin achter te laten op de bijna lege kademuur. Als we bijna klaar zijn, horen we de havenmeester roepen. 'Oeps, zou het schilderen hier niet mogen?' Maar de havenmeester is juist heel blij. Het liefst heeft hij de hele muur vol geschilderd, net als in Horta.


Als het front voorbij is getrokken, staan er golven van vier meter voorspeld tussen de eilanden. Omdat deze golven redelijk in de goed richting staan en de wind ook, gooien we woensdagochtend om 7.00 uur los. Met een rif in het grootzeil en een klein beetje genua zeilen we met ruime wind en een gemiddelde snelheid van 5,3 knopen naar Angra do Heroismo (Heldenbaai) op Terceira. Dolfijnen zwemmen rond de boot en er bijt een megavis in ons aasje. Helaas weet deze vis zichzelf na ruim tien minuten vechten van het haakje te vechten, anders hadden we onze moeders kunnen overladen met verse vis. Angra do Heroismo staat op de werelderfgoed lijst. En wij snappen nu waarom. Je wordt overladen door mooie gevels, pittoreske straatjes, prachtige parken en overweldigende kerken. Het ritme van de dag wordt bepaald door het luiden van de kerkklok. Onze moeders zullen zich hier wel vermaken.
Met de snelle (gratis) internetverbindingen is het eindelijk weer leuk om het internet af te surfen. Nu we weer in Europa zijn, komt ook Nederland snel dichter bij. We lezen het nieuws, kijken uitzending gemist en luisteren zelfs af en toe naar de radio. We zijn op de hoogte van files, hittegolf en het lenteaccord. En dan is er de visite die ons bijpraat over wat we allemaal 'gemist' hebben. Ik heb zin om Nederland binnen te varen, een nieuwe uitdaging aan te gaan en iedereen weer te zien. Heb je zaterdag 28 juli al in je agenda genoteerd?

Naast werelderfgoed is hier ook zeilerfgoed te bewonderen. Het gele Waarschip 570 'Zeilen' waarmee Henk Bezemer twee keer naar de Azoren gezeild is (waarvan een keer zonder moderne navigatiemiddelen of kompas), ligt hier even verderop aan de steiger. Ook hier in Angra: een behoorlijk lege kademuur. Misschien dat we er nog een Pinquinschildering achterlaten.

Groeten
Miek

6 opmerkingen:

 1. jullie blijven genieten daar.
  Hoe moet het nou als jullie terug zijn?
  Wel slim om in de zomer terug te komen, dat went makkelijker.
  Spannend! grappig dat jij/jullie er zin in hebbne om terug te komen.
  Ik zal het id agenda zetten (staat het al, heb nl. niet echt een agenda)
  Groeten Vin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PS dit is jullie baai!
  Geniet vh moederbezoek!
  Vin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een rondje! Nog een rondje!Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje! Nog een rondje!

  Oke, tot de 28e dan maar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annemiek en Ben,
  ik heb jullie avonturen regelmatig gevolgd, als ik even zat was van de nucleaire scans even naar het echte leven kijken bij jullie. wat een ongeloofelijke reis. wat zul je dat de rest van je leven bij je dragen! het is natuurlijk een geweldige cliche vraag, maar ook ik vraag me natuurlijk af of je ooit weer in het gareel van de brave NL maatschappij kunt komen. je druk maken om bijv. kwaliteitsaudits of dat soort ongein. (Hebben jullie bijv. het certificaat van die genua reparateur wel gecontroleerd??) maar als je genoeg lef en karakter hebt om zo'n tocht te volbrengen lukt dat misschien ook wel weer. ga je weer aan het werk als laborant? of gloort er iets anders?
  de hartelijke groeten van Piet Jager

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat zal ik jullie blog gaan missen.... Geniet vooral nog van die laatste tijd en zorg dat je heelhuids thuis komt!

  BeantwoordenVerwijderen