dinsdag 5 maart 2024

Het Blauwe Pinquin Bootpaspoort
"Hoe leuk zou het zijn als het bootpaspoort dat ik net op de computer in elkaar heb geflanst door meer zeilers gebruikt zou worden?"  Het begon in 2009 als een grap nadat we wel heel vaak aan allerlei (douane) beambten moesten uitleggen dat onze ICP bootregistratie écht het enige document was dat we hadden. Dat vodje, zoals wij het noemden, toen nog door de ANWB uitgegeven en tegenwoordig door het Watersportverbond, was toen al een slecht vormgegeven fluttig document, waar niet eens een foto van je boot opstond. Voor het gemak maakte Annemiek in Open Office een officieel uitziend document zonder enige officiële status. Maar wél met een foto van de boot en alle gegevens waar havenmeesters en douanebeambten over de hele wereld in zijn geïnteresseerd. Zaken zoals:

Bootnaam, type, lengte, breedte diepgang, type en serienummer motor,  naam eigenaar, thuishaven en vlag. 

Zo moeilijk was het niet om dat even op een rij te zetten. Het document heeft geen enkele status maar dat heeft het ICP ook niet. We printten het uit en plastificeerden het papiertje in een Portugese copyshop. Het documentje zette we ter download op onze website en de rest is geschiedenis. 13 jaar later varen er honderden boten mee rond en ondanks dat het (ik herhaal het nog maar eens) geen enkele officiële status heeft, geen nagemaakt officieel document is en je er ook geen enkel recht aan kunt ontlenen is het reuze handig gebleken. Niet alleen tijdens ons eigen wereldomzeiling, maar ook aan  boord van heel veel andere zeilers. 

Sinds een paar jaar is er nogal wat te doen over het ICP en is het in sommige gevallen slim om een officiële bootregistratie aan te vragen. Over deze problematiek lees je meer via deze link:   

Meer over ICP en bootregistratie op Zeilen.nl

Download hier de template voor het Blauwe Pinquin Bootpaspoort (credit: Annemiek Rutte) 

Lees hier instructies over hoe je het document kunt aanpassen.Veel zeilplezier, en tot ziens op het water! 

Ben, Annemiek en Willem
Geen opmerkingen:

Een reactie posten