woensdag 7 oktober 2009

El blanco caballo de dulce juventudOpeens was hij er: Het witte paard van de zoete jeugd

Hij staat er echt, op die muur. Kijk maar op de foto! Zulke graffiti wil je toch op iedere straathoek? Dat was in Vigo. Nu zijn we in Bayona. Nog steeds.

Ja-haaa we liggen nog steeds in Bayona. Al schrijven ze hier Baiona. Waarom dan nog steeds hier? Het is toch zomer waar de Blauwe Pinquin is? Strakblauwe luchten, beetje zonnebaden, joepie-tra-la-la op het fokje zuidwaarts, 2 vingers in de neus? Nou niet echt dus.

Door de opwarming van de aarde is het hier opeens kloteweer. Dat is jullie schuld, qua Co2 emissie. Wij (van team Blauwe Pinquin) treffen geen blaam want onze carbon footprint is uiterst beperkt. Vooral omdat we niet elke dag op een kantoor zitten te bedenken hoe we nu weer iets nieuws kunnen produceren met veel CO2 uitstoot. Onder de airco, in de file heen en terug, gezellig kletsen bij de koffieautomaat. En dan ook nog onder de baas zijn tijd onze weblog gaan zitten lezen… Je kunt net zo goed meteen een half bos in de hens steken.

Maar goed, het regent hier dus zoveel dat onze bijboot al twee keer vol geregend is. De straten zijn overstroomd en in Vigo, hier 20 km verderop, was het een totale chaos volgens de lokale krant die we net even in de kroeg lazen. Maar misschien is interpreteren een beter woord. 83 liter regen per vierkante meter viel er gisteren. En wat doen wij? Wij zitten lekker binnen en klussen er op los, lezen boekjes en lachen ons rot om de perikelen op de ankerplaats. Ook heeft Miek haar nieuwe roeping gevonden. Het in Engeland gekochte knopenboek kent al bijna geen geheimen meer voor haar. En de hele boot fleurt op onder de vele zelfgeknoopte sleutelhangers, armbandjes, bevestigingstouwtjes en andere felgekleurde kekke vlechtwerkjes. Ze maakt nu vast een voorraadje aan, zodat we er straks in Marokko de officials mee kunnen omkopen mocht dat nodig zijn.

We zijn eigenlijk net terug van een geheime excursie op de vaste wal. We hebben namelijk gemerkt dat aan boord van zo’n prachtig schoon schip, met alleen schoon zeewater om je heen, je ook gewoon vies wordt. En dus dat na verloop van een paar dagen een warme douche wel fijn is. We liggen alleen voor anker in een baai. En omdat ankeren gratis is, zien ze ons in de jachthaven al aankomen. Daar betaal je namelijk 25 euro voor een nachtje liggen. Inclusief warme douches. ‘Die proleterige zeezwervers die te beroerd zijn om hier de hoofdprijs te betalen moeten opzouten uit mijn (niet al te (red.)) schone doucheruimte’ horen we de havenmeester al denken. En dus gaan we tot de tanden gewapend met washandjes, zeep en ontsmettingsmiddelen, gedekt door de invallende duisternis en tussen de buien door aan land en glippen het warme douchehok binnen. Heerlijk!

Over de ankerplaats: We liggen met een stuk of zes boten in een stukje van de baai van 100 x 100 meter. De baai is overigens veel groter, maar iedereen ligt een beetje bij mekaar in de buurt. Met al die regen is het hier saai denkt u? Welnee! Een ankerplaats is net een dorp. En in een dorp houdt iedereen elkaar in de gaten. Wij doen vrolijk mee. De Franse solo zeiler naast ons bijvoorbeeld, doet het met de Engelse dame die ook solo zeilt en even verderop ligt. Ze hebben wel alletwee hun eigen schip. En alletwee hun eigen bijboot, waarmee ze speels om elkaar heen varen als ze naar de kant gaan. En soms hebben ze ruzie, want dan roeit er een van de twee met een verhit en boos hoofd terug naar zijn eigen boot. De Fransman is sowieso een heethoofd. Hij kreeg gisteren ruzie met de andere Fransman. Die heeft een heel dik aluminium jacht van een meter of 15 met alles d’r op en d’r an. Maar dat dikke schip krabte een beetje te dicht naar het kleine scheepje van de andere Fransman. Die ging verleggen en vervolgens verhaal halen in zijn roeiboot. Wat volgde was de meest ordinaire scheldpartij die we hebben gehoord sinds we van de Dappermarkt weg verhuisd zijn. Volkomen onbegrijpelijk, maar wel vermakelijk. Hij viel bijna uit zijn bootje van al het schelden. De uitgebreide soap volgt binnenkort door onze eigen soapkenner hier aan boord. Er is ook nog een andere Fransman en die heeft een dagje in de haven gelegen. Toen hebben we hem dus meteen gevraagd naar het WIFI wachtwoord, want we hebben een geweldige nieuwe gadget: een wifi usb versteker met - daar komt ie - een Rubber Duck flexibele antenne. Ta-TAAA!! Heeft vincent voor ons meegenomen nadat we 'm besteld hadden via www.2com.nl. Heel aardige gasten en een harstikke handig ding en hij haalt werkelijk alle wifi uit de lucht die er in zit. Als wifi vis is zijn wij een Urker trawler visser met een schip van 80 meter: we pakken het allemaal! Met schijt aan de locals. Met als enige verschil dat wij geen schijt hebben aan de locals.

Tussen al de buien door bereiden we ons voor op een bezoek aan Lissabon en daarna willen we eigenlijk zo snel mogelijk richting Marokko varen. We hopen op hoog bezoek in Portugal, maar dat gaat misschien niet door. Vandaar ook dat we vandaag weer eens bezig zijn gegaan met de proviand. Tot nu toe hebben we elke paar dagen verse boodschappen kunnen halen, maar dat is binnenkort waarschijnlijk afgelopen. Vandaar dat we een iets beter idee moeten krijgen van wat we zoal opeten in een week. Daarnaast is het niet handig om meteen een pak suiker te moeten kopen als de suiker op is. Er zijn boeken volgeschreven over wat je allemaal wel en niet moet meenemen als je een eind gaat varen. Voorlopig kan ik iedereen aanraden om in ieder geval heel veel Carambar mee te nemen. Want dat is echt waanzinnig lekker. En natuurlijk Skol pils, maar dat spreekt voor zich. Onze moeders hoeven zich overigens geen zorgen te maken of we wel goed eten, want wat we al wel hebben is voor minimaal 6 maanden blikvoer aan boord en genoeg vitaminepillen om Michael J. weer tot leven te wekken. En ondertussen rijden we onvermoeibaar voort op het witte paard van de zoete jeugd.

Ben


ps sorry voor het filmpje


nog wat pica's van de islas Cies:

8 opmerkingen:

 1. Dat is grappig, mijn ouders dronken vroeger ook skol maar toen was ik nog niet zo stoer.

  Klinkt als een goed leven van jullie! Pas wel op voor de puertobinieri.

  Marokko heeft trouwens ook verse etendingen hoor, ietsje minder wifi denk ik.

  Nog 2 nieuwtjes: nederland groeit naar 17,5 miljoen inwoners en de gatenplant krijgt nou 3 bloemen. Het moet niet gekker worden.

  Tot de volgende keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. of is het toch meer wifi dan eten...

  Proost Ben!
  Fijn dat je weer ff wat meer on-line kan zijn.
  Voelt toch weer dichterbij.

  Ja het is koud en nat... ook wel herfst.

  wat nou carbon footprint !
  Welke zeiler is nu bang voor water? En een beetje bui brengt wind met zich mee. Ophalen dat anker, want het stormseizoen zit op jullie hielen !
  Draadloos ben je nergens zonder kabel ja! Dus als ik weer hard zit te werken om het soort luiwammesen als jullie weer van de dikste data te voorzien... heb ik het recht op een stoer zeilverhaal als pauze!
  Ziets als vincent en emmy op 1 nov. 2006...

  Volgens mij zijn jullie de enige die echt in de airco zitten...

  Als je de volgende keer even wat scheepsnamen of foto's doet van dat kliekje, hebben we ook wat te googlen.
  goeie soap, kijk uit naar mieks verhaal...

  veel regen ja... sicilie drama gehoord?
  volgens mij is het meer de periodieke omkering van el ninjo en de 11jaarlijkse zonnevlekken.

  maar regen is ook zoet en dat is vast ook wel lekker

  tip: tape wat watten om de microfoon van je camera, want die dingen zijn niet gemaakt voor filmen met wind

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee mannen! Meer zonnevlekken betekent wel dat we betere propagatie hebben met de kortegolfzender... Over dat co2: ik ga er gemakshalve even aan voorbij dat ik bijna tien jaar lang elke maand meer dan 15.000 tijdschriften de papiermolen heb ingedraaid. Dat geeft mijn carbon footprint wel het nodige gewicht. Ik heb trouwens net ff de wr-baste foto's van Marc bekeken, die zijn erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zie ik daar een nieuwe verrekijker?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van Leersum Engineering8 oktober 2009 om 09:02

  Heee, we gaan toch interactief, leuk!
  En nog over die carbon footprint: wist je dat de productie van een nieuw motorblok meer CO2-kost dan ie ooit zal produceren door z'n verbranding? ;)
  Van die propagatie merk ik nog niet veel. Is het zinnig om via MP een kortegolf zender/ontvanger te scoren en die aan skype te knopen? Let me know. Tis tijd voor een winterhobby.
  Ik ga maar weer es werken, om die ouwe ex-stad van jullie van wat nieuwe cultuur te voorzien. De wijzen komen blijkbaar nog steeds uit het oosten.

  Ps: vers van de pers: god heeft de aarde niet geschapen maar alleen de hemel en de aarde gescheiden en het land boven het water uitgetild. Food for thought, op een bootje.
  xxm

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeukpiel: kom ff op msn ajb, moeten even wat regelen.
  xm

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben, moet dat nou? Net een beetje beroemd en dan zo lekker decadent een SKOL :p?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zal nu wel niet meer interactief zijn, maar ik heb wel je mail gelezen die je vorige week stuurde naar mijn thuis, terwijl ik in vlissingen een bericht op jullie blog plaatste.
  Dat is wel bijna interactief zonder het te weten. Wederom een leuk verhaaltje bij mijn avondeten in de keet (dus niet in de baas zijn tijd).
  Groeten Vincent

  BeantwoordenVerwijderen