zondag 21 februari 2010

De Kip van Gisteravond

Sint Kitts, zaterdagavond. We liggen voor anker en duiken de bijboot in op weg naar het hoofdstadje. Vanmorgen hebben we besloten om niet naar het zuiden te gaan, maar een rondje te maken langs de eilanden hier in de noordhoek. Nu stappen we in Bassterre aan de wal en lopen een muur van geluid tegemoet. Op straat staat een geluidsinstallatie die op Pinkpop niet zou misstaan. Maar hier staat ie dus gewoon ergens op straat. Snoktyfusharde beats blazen ons bijna fysiek omver. Er staan een stuk of 30 man omheen, verder doet iedereen gewoon zijn ding. Het geluid is zo hard dat je er een voorgevel mee zou kunnen omverblazen. Elke communicatie is onmogelijk, en na een paar minuten in de straat voel ik mijn ingewanden trillen. Niet erg uitnodigend om te gaan dansen. We lopen maar een stukje door. Bassterre is een lekker shabby stadje, er zijn amper kroegen, iedereen is op straat en we belanden in het voetbalstadion. Daar is vanavond gespeeld en nu is er een afterparty. 3 Rappers een drumstel en toetsenist blazen de boel omver. Vette raps, kinderen die rondrennen op het podium, het lokale mongooltje die mee mag hiphoppen, het is een vrolijke bende. Wij zijn verreweg de enige blanken en worden hartelijk welkom geheten. Vincent mag op het podium meeswingen en slingert en passant nog even een goeie freestyle de ether in.

Om negen uur gaat het geluid in het stadion eraf en komt de politie. Alle kinderen worden door de agenten naar huis gestuurd. De band gaat opruimen en wij lopen terug het stadje in. De muziek staat inmiddels nog harder, en er zijn muzikanten bezig. Dezelfde loeiharde en snelle beats waar wordt overheengerapt door uiterst stoere MC's. Zouden ze wapens dragen? Wederom krijgen wij een warm onthaal, het handshake-clap-hello brother-begroetingsgebeuren is niet van de lucht. Maar de muziek is zo hard dat we er na en paar minuten genoeg van hebben. Nog even wat eten en dan terug naar de boot.

En daar gaan we de fout in. We zijn als onwetende Europeanen een Kentucky Fried Chicken ingestapt. En dat, weldoorvoede lezer, is een vergissing van Bijbelse proporties waar de culinaire doodstraf op staat. Aan wat ons daar vervolgens werd voorgeschoteld refereren we nu nog steeds als 'De Kip van gisteravond' en we projecteren er het gehele wereldleed op. Wat een gore vette smerige blubberige ongeinspireerde zooi is dat! Broodjes zo vet als oliebollen, kippepoten met een slappe vette deegbal eromheen en friet die van vettigheid uit elkaar valt. Geserveerd door personeel dat je lijkt dood te wensen, en die wens doormiddel van het geserveerde voedsel eigenlijk ook in de praktijk brengt. We hebben genoten van dit uitstapje in het voorgeborchte van de culinaire hel. Vervolgens waggelen we al boerend en oprispend terug naar de bijboot. De nachtrust wordt voortdurend verstoord door keiharde boeren en verwensingen aan het adres van Kolonel Sanders, de oprichter van KFC, en naar verluid lijstduwer van de PVV.

We varen nu naar Sint Eustatius. Daar wacht ons het vertrouwde Koninkrijk der Nederlanden. Daar is een kabinet gevallen zo hoorden wij gisteren. Ik moet dus binnenkort naar huis terug om tegen Wilders te komen stemmen. Als jullie dat nou ook doen komt het misschien wel goed. Als de PVV de verkiezingen wint stoppen wij met dit blog, verf ik mijn haar blond en publiceren we alleen nog in het arabisch.

Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

6 opmerkingen:

 1. ha die Ben en Miek,

  Na een geweldig lange periode van kou, ook wel winter genoemd, begint het hier eindelijk weer eens meer dan 2 dagen achter elkar boven 0 te worden. Als ik dan naar jullie kijk, kruipt er weer een heerlijk jaloers gevoel in me. Lekker warm, lekker zeilen, lekker vakantie. Geweldig!!!! Ga zo door!
  Nu ik je blog gelezen heb, ga ik zeker PVV stemmen. Lijkt me leuk als jullie beiden blond zijn, en ook goed voor mijn Arabisch. Ik heb wel een paar vragen daarbij. Hoe publiceer je in het Arabisch als je stopt met het blog? En heeft Annemiek hetzelfde gezegd een aantal jaren terug over het CDA? Binnenkort stem ik voor de lokale verkiezingen. Heb je daar ook nog een stemadvies voor? Zelf denk ik aan Montfoort vooruit, want ik vind onze bakker best aardig.
  Inge krijgt 8 maart haar bul, ze is dan Cum Laude afgestudeerd! Veel plezier weer terug in ons Koningkrijk! Overigens een eiland dat we van de PVV morgen mogen verkopen/weggeven. op http://picasaweb.google.com/joostoudejans kun je Thor en Raas weer eens bekijken.

  Groeten
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahahaahaa!

  Ik kan me de verleiding voorstellen en zelfs als het vies smaakt, dat je toch denkt dat het lekker is! Maar wees eerlijk de KFC's hier zijn eigenlijk ook heeeel vies. Ik zou snel maar eens een patattafel zelf bakken. Een BEN-concept overigens dat ik zelf overgenomen heb...
  voor de geintresseerde:
  Alu-folietje over de tafel, alle assorti zakken van de frietzaak in het midden tot een berg legen. Eromheen met enkele grote flessen mayo, ketchup en kurrie flink spuiten... enkele eilanden mosterd, sambal, etc. en natuurlijk zeeen van pils !

  Ja nieuws, daar heeft Henk de Velde ook een mooie essay over geschreven de 17de feb op z'n blog, voor de val... (zie link)
  Heb z'n nieuwe boek overigens ook al weer bovenop de stapel liggen:
  "Nergens is ook ergens"; Dat Nederlands bekendste zeiler ook nog zo filosofisch is...

  Afgelopen weekend enkele kuubs weggehakt bij het boshuis..., wat was dat lekker !
  Hakken... ff klassiek kloven in een oerbos...
  Ik heb nog steeds de terreinontheffing achter de voorruit, van het houthakkersfestival waar we ooit eens toevallig belandden met de cadillac. Dus die past er ook mooi bij... zonnetje erbij ! Helemaal goed.
  Veraatje dartelt eindeloos door de prachtige bostuin en komt dan weer euforisch vertellen dat ze een aardappel heeft opgegraven en dat dus ook dezen als worteltjes in de grond groeien !
  Lekker fikken ! Buiten ! Binnen in zo'n kacheltje !
  Esther probeert me in te zepen met de laatste verijste sneeuw.

  ook wel best een succes, zo to horen met het aanstaand echtpaar daar; een beetje cruisen enzo...
  Ben wel heeeel benieuwd naar de filmpjes en foto's ! Gek dat jullie tussen al die megajachten en patsers niet ff een wifilinkje kunnen vissen...

  Ik hoorde net dat jullie je vistuig verspeeld hebben... deden jullie het voor de sport dan?
  Als die merlin hunters?
  Ik hoop dat het alleen tot het breekstukje was.

  tijd gaat snel! hier althans!
  en weer fijne vakantie,
  Gerlof

  ps. als je weer een tonijn hebt gevangen en 'm al in 2-en aan het snijen bent, neem dan voor mij eens zo een hap... rouw uit de vis !
  dat wil ik ook nog altijd eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. he misselijke kippetjes,

  Al KFC-hersteld?
  begrijp ik nou dat je broer daar al weer op bezoek is?
  Had het er laatst met iemand over hoe raar het reizen tegenwoordig in mijn ogen is. Eigenlijk moet je lezen "hoe anders de communicatie rondom reizen tegenwoordig is", maar ik ben hopeloos ouderwets en betrek het op mijn ouderwetse beleving e noem het "raar".
  Ik bedoel hoe ik hier in mijn luie stoel in Nederland naar de tv(=laptop) kijkend jullie reis aan de andere kant van de wereld a-la-minute beleef, waar ik gewoon de suffe film op RTL7 voor uitzet om weer even jullie site te lezen, joost's foto's te kijken en zelfs richard daar op bezoek te zien en daarmee ook een beetje zijn leven beleven, en dan gerlof langzaam ook te leren kennen.
  En daarna met een borreltje filosoferend weer een uitgebreid verhaal terug te schrijven over mezelf.
  Apart is dat toch? Die multimediale communicatie-wereld? Wanneer kunnen we dat als mens niet meer bevatten en worden we allemaal gek, vanwege de overkill aan indrukken vanuit de hele wereld van nieuws, vrienden en mensen die we helemaal niet kennen, maar toch ook weer al tijden volgen??
  Dat hadden we 15 jaar geleden in enschede niet bedacht toch?
  En dan ook nog bijna live discussieren over de kabinets-crisis en de PVV. Alsof dat nog uitmaakt en we ons dagelijkse leven kunnen beinvloeden.

  Ik heb vanavond vlak voor ze ging sporten een zware knuppel heel zachtjes en verstandelijk in het hoenderhok gegooid, dus wellicht dat ik over paar weken jullie wel even kom bezoeken,
  Of misschien was dit de opening tot het goede gesprek waarvan we achteraf zeggen dat het onze ogen geopend heeft en dichter bij elkaar gebracht heeft en de schop die ons ertoe heeft gezet om die stap te zetten en onze gezamelijke droom te bepalen en vooral ook om hem ook uit te voeren.

  Ik weet het niet. In mijn agenda is het "steady-live", maar in mijn hoofd is het onrustig en is er een lagedrukgebied op komst. Wellicht valt het mee en schijnt de zon erachter, misschien is het een zware tropische storm en heb ik nog zwaarder weer voor me.

  Ben en Miek,

  dit was weer een berichtje vanuit de hoek overpeizingen. Ik stop ermee en ga om de onrust te voeden nog maar eens een dagboekje lezen: fietsen door de himalaya's in tibet 13 jr. terug.
  Hoewel een rustgevend doorbladeren van de nieuwe zeilen over de hiswa waarschijnlijk relatie-technisch gezien beter is.

  Je hoort wel hoe het afloopt.

  Groeten

  Soit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ps ik bedoel met bovenstaand absoluut niet dat ik het volgen van jullie site of de andere mensen niet leuk is, maar wel dat het apart is hoe snel het allemaal veranderd is. 12 jaar geleden haalde ik na dezelfde oversteek een brief van mijn familie op mijn naam op "post-restante" op bij HEAD POST-OFFICE, Paramaribo, Suriname op. En nu de dagelijkse mailtjes van midden op de oceaan. En dan niet met dure inmarsat C die er toen ook al was, maar gewoon met een goede aardplaat en achterstag antenne.

  Anyway, bovenstaand bericht was vooral verbazing en niet negatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo ver weg en toch dichtbij ;-) Fijn medium dit!
  Met Anita op de achtergrond (die inmiddels als ode voor jullie op hyves staat).
  Ben: je bent een ware vissersman! Hmmm de visjes daar happen blijkbaar beter dan voor de kust van Tenerife... En Miek: begin een restaurant, jij als topchef! Helemaal toppie.

  Hoop dat jullie maagjes aangesterkt zijn van de KFC. Ik heb nog nooit de kip van gisteren gegeten, maar kan jullie wel vertellen dat de Mac in Paramaribo goed te hakkuh is. Mochten jullie daar ook nog belanden. En voor Pananma: Lux cafe in Bocas del Toro van een Canadees stel.

  Momenteel hebben wij bezoek van kennissen die ik afgelopen zomer in Indonesie heb ontmoet. Als jullie dat eten toch konden proeven... Yum yum.

  De rest staat in de mail! Denk aan jullie!

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben,

  Ik dacht dat KFC al op je zwarte lijst stond sinds een gelijke culinaire fout van bijbelse proporties die in Jerusalem in 1999 (een dag na een spirituele beklimming van Masada bij de dode zee) is gemaakt.

  :-)

  Marc

  BeantwoordenVerwijderen