zondag 4 april 2010

Zalig pasen van Kuna YalaIk zit in een rieten hutje, mijn voeten in het zand. De lokale Kuna indiaan heeft een satellietschotel gekocht en biedt sinds een week internet aan vanaf zijn eilandje. op zonne-energie en onder een rieten dakje. Er zijn drie snoertjes en het is erg traag. De Blauwe Pinquin drijft voor het eiland achter haar anker, het volleybalveld naast het hutje wordt druk bespeeld. De zeilers tegen de Kuna indianen. Meestal winnen de (piepkleine) Kuna's. Ze hebben volleybal tot erezaak gemaakt en zijn beregoed. Vincent, mijn broeder, is sinds gisteren aan boord, dus het is feest. Zijn vliegtuig scheerde rakelings over onze mast. We liggen nu naast een ander eiland, 3 mijl van het vliegveldje. Er zit ook een krokodil, maar die hebben we nog niet gezien. Het paasontbijt vanmorgen was een waar genot. Gekookt eitje, versgebakken broodje en paasservetten die Vince had meegenomen.We zijn sinds donderdag in de San Blas archipel, oftewel Kuna Yala, zoals de indianen het hier noemen. Het is een trots volk met een grote autonomie en zelfbestuur. Het is ze gelukt om hun traditionele waarden goed te beschermen en dat heeft ertope geleid dat de omgeving hier nog (bijna) net zo paradijselijk is als zeg een eeuw geleden.

Toen we wilden inklaren bleek de immigratieman aan het snorkelen. Met blote bast en druppende zwembroek werden even later snel een helehoop stempels in onze passen geknald. Zoutwaterdruppels op het carbonpapier. Drie minuten later waren we klaar en dook de immigratieman weer te water. Warmste welkom tot nu toe door de officials. Het is hier paradijselijk en vol met Kuna indianen en zeilers. De zeilers zijn allemaal beregezellig, roepen elkaar continu op op de marifoon, klonteren samen langs het vollybalveld en stralen een heel uniek soort gezouten natuurarrogantie uit. Alsof een wereldzeiler die al jaren onderweg is, het toppunt der evolutie is.
De Kuna's denken daar duidelijk anders over, en ze hebben gelijk. Het zijn trouwens erg lieve, uiterst gastvrije en vrolijke lui. En ze kunnen belachelijk goed vollyballen. We krijgen elk dag een paar kano's op bezoek die vis, mola's en ander mooi spul aanbieden. We hebben sinds eergisteren ook een heuze swastikavlag in het want hangen. Niet omdat we de PVV plots zijn gaan aanhangen. Het is de Kuna Yala vlag en die ziet er op het eerste gezicht nou eenmaal uiterst politiek incorrect uit.


Zalig pasen en de groeten
Ben

3 opmerkingen:

 1. Vrolijk Pasen bemanning! Zal ik paaspoffertjes komen bakken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, Eindelijk weer een berichtje uit het oh zo drukke dorpsplein te Haarlemmerliede ;-) Hoop dat jullie net zo'n vrolijk pasen als wij hebben gehad! Pa van Schie die een pauselijke onderschijding heeft gekregen voor zijn werk voor de kerk, beter weer, etc. Al was er ook een klein drama... Alles ging zo goed met de opvoeding van Teun, hij loopt de hele kamer rond achter alles wat hij voor zich uit kan duwen (afval emmer, krukjes, stoelen, noem maar op). Maar nu dreigt er toch een gemis op te treden. Al ruim een jaar is de Eppo, het strip-blad van weleer, weer terug van weggeweest. Dus inmiddels al een hele verzameling van Eppo's bewaard zodat Teun ze later kan lezen. Maar vorige week kwam er eeen mailtje van Eppo: Met ongepaste trots werd melding gemaakt van een nieuwe Strip: Geert. Een strip over jawel: GW. Reden om per direct te stoppen met het verzamelen van Eppo's.... Het gemis in opvoeding moeten we dus maar in gaan vullen met de Donald Duck...

  Groeten van het Dorpsplein!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor ons zit de heerlijke vakantie na 14 dagen erop.
  En jullie hebben al weer 'n nieuw avontuur,waar jullie erg na uitkeken.
  Wel heel erg grappig dat we jullie hebben getroffen en nu ook in jullie verhalen zitten.
  Geniet van jullie reis en we blijven het volgen.
  Wat leguanen betreft hebben we meer succes gehad,ze wilde zelfs in ons zwembad.

  Groet Wim en Margreet.

  BeantwoordenVerwijderen