zondag 12 juni 2011

BlijDe Blauwe Pinquin is weer compleet. Het weerzien is fantastisch. Het was geweldig om in Nederland te zijn voor het huwelijk van de eeuw, maar ik had niet verwacht dat ik mijn meisje zo zou missen. Ik heb het al eerder gezegd, van wereldzeilen word je een watje.Het grote intercontinentale vlieggebeuren viel reuze mee. En het is geruststellend om te zien dat Nederland er prachtig en sappig groen bijligt in de warme junizon, klaar om ons weer te verwelkomen over pak 'm beet 18.000 zeemijl. Ook fijn om een half jaar Vrij Nederland in mijn handbagage het land uit te smokkelen.

Noumea, de hoofdstad van Nieuw Caledoniƫ is een rommelig semi-plezierig stadje. Het water in de jachthaven is minder welriekend dan je van een tropische zeilbestemming zou verwachten. We zijn gisteren dan ook met een blij gevoel vertrokken en liggen nu vrolijk te dobberen achter een klein eilandje in de lagune met schildpadden en zeeslangen die om de boot zwemmen.

We nemen een opstapper mee voor het kleine stukje varen. Jean-David, de Franse jongen die al eerder aan Miek gevraagd had of onze boot te koop was. De Pinquin is natuurlijk niet te koop, maar zelfs toen dat tot hem was doorgedrongen wilde hij heel graag een stukje meevaren. Geen probleem natuurlijk. Hij komt uit Bretagne en werkt op het kabel reparatieschip Ile de Re, dat in Noumea ligt te wachten tot ergens in de Zuid-Pacific een kabel op de oceaanbodem breekt. Geweldige Hi-tech dus, en in ruil voor verhalen over diepzee-kabelreparaties mag hij mee. Hij neemt ook een kaasplateau mee. Ik eet bijna mijn vingers op. Prima gozer, die komt er wel.
Miek heeft gisteren tussen het koraal haar eerste sand-dollars gevonden en zojuist haar nieuwe HEMA rookworst-zwemband uitgeprobeerd. Ik heb haar natuurlijk overladen met lekkers uit Nederland, en al vinden we niet per se dat Hema rookworsten daar ook toe behoren, de zwemband brengt het beste van alle werelden samen. Vooral als je hem opblaast met spruitjeslucht en er vervolgens mee gaat snorkelen tussen schildpadden en ander tropisch visspul. We gaan naar Vanuatu als de wind er ook klaar voor is, of misschien al iets eerder.

Groeten
Ben

8 opmerkingen:

 1. en nou weet ik weer het antwoord op de vraag van de dag niet... heeft zeker weer niet met rechtsdraaiende melkzuren of de platte aarde te maken? is 't iets met een handjevol onverzettelijke antihelden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tipje: zoek op Melotengraben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik weet het! het is allemaal de schuld van een zeker roemrucht rijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijna goed...
  Het rechthoekige stukje Duitsland (ongeveer 50 bij 200m) dat belgie binnendringt heet officieel Melotengraben. Toen het nabijgelegen Duitse Aken van 1306 tot 1797 een stadstaat wa, maakte het al deel uit van de toenmalige grens. Meloten is een verbastering van metaten, grensstenen. En Graben betekent een lager gelegen stuk land. De naam verklaart het verschijnsel: de grens maakt een slinger om een laaggelegen stuk land heen. Waarschijnlijk is dat ooit door een grondverschuiving gezakt. Wie nu van het Nederlandse Vaals over het bosrijke wandelpad op de Belgisch-Duitse grens naar het zuidoosten loopt, moet wel door dit stukje Duits weiland gaan. De huidige grens is in 1919 bij het verdrag van Versailles tot stand gekomen en volgt grotendeels de oude grens van de Rijksstad Aken. Recht door het Melotengraben liep ooit een pad, de Geuzenweg. In de 17de en 18de eeuw konden protestanten uit Eupen (tegenwoordig Belgie) alleen in Vaals naar de kerk. in Eupen zelf was het protestantisme streng verboden. Daarom baanden de 'geusen', zoals ze zichzelf noemden, een eigen rouee om op zondag stiekem naar de kerk in Vaals te gaan. het pad door Melotengraben liep niet door dorpen, zodat je ongezien bleef.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. weet je dat ze dit pad zo goed geheim hebben gehouden dat je niet eens kunt googlen op "melotengraben"? eupen is trouwens een topvakantiebestemming, maar dat terzijde

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zo daar was ik weer eens. heb je eigenlijk gemist hier. ondanks dat ik het wel gelezen had en in A'dam oost werk.

  heb het nu even helemaal gehad daar, maar hopelijk later weer beter. We zien wel, anders kap ik en ga max. vh leven genieten (nu met mate).
  Trouwens begin juni wel een weekje weze paardrijden op avontuurlijke trektocht in tsjechie met miriam en was echt supergaaf.

  Heb in geen tijden zo moeten wennen aan de westerse rush-rush rat-race society. (Vast wel bekend).

  Goed ik volg jullie dus nog steeds en tot het volgende verhaal.

  Vincent

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hee, ik heb ook zo'n Hema-rookworst-zwemband !!:-)
  Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jacques Cousteau20 juni 2011 om 13:32

  GEFELICITEERD MET JULLIE TWEE JARIG HUWELIJKS SPULLETJE!En dat er maar veel taart, champagne, kaarsen, keiharde keukentafel sex mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen