donderdag 6 oktober 2011

The smoothness of authentic luxury

Mauritius
nieuwe foto's. klik op bovenstaande foto voor meer
Wat zijn ze groot als je er dicht langs vaart. Ik vaar met vol zeil tussen de voor anker liggende vrachtschepen. De windvaan is eraf en ik stuur op de hand. Miek ligt nog heerlijk te dromen en het ochtendzonnetje beschijnt de steile vulkaanpieken van alweer een nieuw eiland. Een Panamese gastanker haalt zijn anker binnen en komt in beweging. Welke kant zal hij op draaien? Ik roep hem maar even op. “ Ja ik ben dat jacht dat hier tussen de voor anker liggende reuzen hoog aan de wind aan het opkruisen is. Nee, okee, we houden koers.” Ik maak Miek wakker. Mijn ochtendwacht brengt ons tot de rede van Port Louis, Mauritius. We hebben drie dagen gevaren sinds vertrek van Rodrigues en de boot is eindelijk weer eens goed afgespoeld door een paar flinke buien.




De havenmond van Port Louis ligt ramvol. Voornamelijk met Chinese vissersboten. Tientallen krakkemikkige schuiten in lange rijen aan elkaar vastgebonden. Een drijvend dorp vol roest, wasgoed en kettingrokende chinezen die enthousiast naar ons zwaaien. Wij doen ook voor niemand onder met onze vangst. Onze koelkast zit vol gefileerde vis. Een dorade van 128 cm, de grootste die we tot nu toe gevangen hebben. We eten er al twee dagen heerlijk van en het is nog lang niet op. Vanavond barbecueën we bij de Belgen van A Small Nest, dan komt hij wel op. Willem brouwt zijn eigen bier en doet dat, zoals het een Belg betaamt, zo goed dat hij verreweg de populairste man van de haven is. De marina is goedkoop en ligt lekker vol. Carla, de zus van Miek, arriveert de volgende dag stipt op tijd en met een koffer vol verrassingen. Het is goed om weer familie aan boord te hebben en het levert ook geweldige veel lekkers op. En cd's vol met podcasts, documentaires en bijvoorbeeld alle marathon radio-interviews van de VPRO ooit. Dat is beter dan snoepgoed tijdens lange nachtwachten. Een bezoek aan de groente- en fruitmarkt brengt ons ander snoepgoed. Zoveel heerlijk spotgoedkoop fruit hebben we bijna sinds Panama niet meer gezien en de markt is een attractie op zich. We kopen ons een breuk aan verse pompelmoesen, papaya's, mango's, ananassen, appels, peren, sinaasappels, bananen en citroenen en eten nu al twee dagen bakken vol zelfgemaakte fruitsalade.


Het eiland genoemd naar Prins Maurits heeft weinig Nederlandse trekjes meer. Het is een kolkende mix van lekkere curryluchtjes, roetwalmende Indiase autobussen en op antieke fietsen tussen de verkeersdrukte doorslingerende Chinese opa's. Na het doen uitsterven van de dodo's hebben de Hollanders hier weinig zoden meer aan de dijk gezet. Protestanten zijn ook uiterst saai als je ze vergelijkt met de huidige mix van hindoes, moslims en katholieken die hier de religieuze poet verdelen. We hebben al drie hindoetempels bezocht en die zijn minstens zo leuk als gotische kathedralen. En qua decoratie zijn de hindoes koplopers. Het reusachtige beeld van Shiva heeft Disney-achtige proporties. Er zit zelfs een rood lampje op om vliegtuigen te waarschuwen.

De kust staat vol gigantische resorts, waar ze je voor veel geld wijsmaken dat jij de enige gast op het eiland bent. Wij proberen onze hooggeëerde gast Carla in dezelfde sferen te brengen en dat lukt voorlopig uitstekend. We zijn gisteren een kijkje wezen nemen in een ' Luxury collection Resort en Spa' vijf sterren-plus, waar ze je Welness, raffinement en 'A celebration of rejuvenating nature, bathed in the smoothness of authentic getwaway luxury' desnoods met geweld tussen de oren rammen. Er staan hier tientallen van zulke resorts. De kustlijn is er de afgelopen tien jaar volledig mee volgebouwd. Je kunt op je klompen aanvoelen dat al deze extravagantie een realistische stijging van de prijs voor vliegtickets niet lang zal overleven. En dan is het nog slechts een paar eeuwen wachten totdat de kustlijn zichzelf weer in natuurlijke staat hersteld.

Groeten
Ben

PS geen reacties meer op onze verhalen? Iemand nog tips hoe we ons reagerend lezerspubliek weer wat kunnen prikkelen?

PPS Ik heb gaten in mijn onder- en bovenkant, mijn linker- en rechterkant, en in
het midden. Toch houd ik water vast. Wat ben ik?

21 opmerkingen:

  1. Hallo bemanning vd Blauwe Pinguin,

    Ik ben via via op dit blog beland en heb ademloos jullie verhalen gelezen. Wat een avontuur, maar vooral ook moed en doorzettingsvermogen. Ook wij zijn zeilliefhebbers, al gaat mijn zeilervaring- en lef niet zo ver (tot frustratie van mijn eega).
    Kom ik aanzetten met mijn 'avonturen' op de middenlandse zee -_-
    Jullie schrijven erg leuk en interessant en het is een genot om dit blog te lezen.

    groeten vanuit Bangkok.

    ps: volgens mij is het antwoord een spons?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik volg jullie al met veel interesse vanaf het vertrek uit Nederland maar heb geloof ik pas 1x eerder gereageerd. Ook wij hebben een V34 (1976) maar zijn tot nu toe helaas niet verder dan de Wadden geweest....
    Een goede vriend van ons reist zo ongeveer achter jullie aan en ik heb jullie blog bij hem aanbevolen om up to date info te verkrijgen over bestemmingen. Blijf dus vooral zo doorgaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo BP/BA!

    Aan de verhalen ligt het niet, of het is dat ze zo goed zijn, dat een reactie het alleen maar minder mooi maakt. Mooie vis! Tips qua reactie: Meer interactie inbouwen. Raadsels, rebussen, vragen a la hoe gaat het op het werk. Misschien wel leuk om van iedereen het antwoord te krijgen!
    Greetz Joost O. ps Ik dacht bij het raadsel aan mezelf. Ben ik het?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een goede gedachte Joost, maar helaas... doe nog eens een poging
    ps Hoe gaat het op het werk?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee hoor.. Hoeft niet. Geen interactie inbouwen.. Blijven schrijven zoals jullie dat nu doen. De verhalen zijn goed en goed geschreven. Ik volg jullie pas sinds Cocos ongeveer (dus kort), maar lees ze met plezier. Ik volg Laura Dekker ook en ook zij schrijft aardig (voor een meisje van 16). Zij is nu op weg naar (vermoedelijk) Cocos Keeling en vaart dus een paar weken achter jullie aan. Wat denken jullie van de radio stilte die ze in acht neemt tav piraterij? Zinvol? (oké toch een beetje interactie dus..)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Ben en Miek,
    Is de venz hagelslag lekker?
    Volg jullie al een tijdje, vooral omdat er door jullie erg leuk geschreven wordt.

    groet, Jan H (sy Pendulum)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Na het vissen op tonijn en dorades is het vissen naar complimentjes voor ons een koud kunstje. Dank daarvoor haha. Goed te horen dat er leven aan de andere kant van het scherm is.

    @ sebas: geen idee of zo'n radiostilte ergens op slaat. Tussen Cocos en Mauritius zijn niet veel piraten actief, maar het klinkt wel lekker spannend voor het thuisfront. Net als iedereen hebben wij hier natuurlijk ook een uiterst heldere mening over, maar daaromtrent betrachten wij een absolute radiostilte

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wederom heerlijke verhalen om te lezen en stiekem bij weg te dromen. Wanneer verwachten jullie in Zuid-Afrika te zijn? Misschien is er een kans dat ik jullie en jullie blauwe Pinquin live kan aanschouwen. Van 30 okt -20 nov ben ik te vinden in Zuid-Afrika.
    Keep up the great stories and safe travels!

    groeten uit regenachtig Friesland
    Sabine (nog steeds vriendin van Priscilla)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi BP en crew,

    Zijn jullie nog steeds bezig met wedijveren wie de meeste reacties krijgt op de blog?? Het is inderdaad lang geleden... (verhuizing, drukte met werk, ff geen internet thuis, blabla...) Maar neemt niet weg dat ik nog wel vaak aan jullie denk ;-) Ik denk dat reminder/link via social media wel werkt.. Jullie verhalen verkopen zichzelf wel, mensen moeten jullie alleen kunnen vinden. Gelukkig heb ik al voor een vaste trouwe volger gezorgd, zie hierboven Sabine (ook een wereldburger en wil jullie graag ontmoeten in Zuid-Afrika).

    persoonlijk vind ik de breinkrakers ook wel leuk. Spons vind ik een goede oplossing, hoewel je het ook heel goed zelf kan zijn. Een mens bestaat toch voor 60% uit water???

    XXX

    BeantwoordenVerwijderen
  10. een spons is inderdaad het goede antwoord!

    Nieuw raadsel:
    Als je het hebt wil je het delen, als je het deelt heb je het niet meer. Wat ben ik ?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De BP is weer onderweg, nu naar [la riejujon] en varen op met http://sv-grace.blogspot.com/
    Daar lees je: "Blauwe Pengquin, or Blue Penguin, is from Holland and is owned by a young couple, Ben and Anika"
    Ben is ook niet zo'n moeilijke naam.
    penguin daarentegen:
    Penguen
    penguin
    Penguino
    Pengwin
    pikkewyn
    Pingkwins
    Pingoïn
    pingouin
    Pingüí
    pingüin
    Pingüín
    Pinguim
    pinguin
    Pinguinen
    Pinguini
    pinguinne
    Pinguino
    Pinguins
    Pinguïns
    Pingveno
    Pingviinit
    Pingviinlased
    Pingvin
    Pingvin
    Pingvinar
    Pingviner
    Pingvinfélék
    Pingvini
    Pingvininiai
    Pingvinke
    Pingvīnu dzimta
    Pingwiny
    pinquin
    Pinqvinlər
    Pinwinu
    Chim cánh cụt
    Isarukitsoq
    Khiā-gô
    manked
    Mörgæsir
    Ngwini
    Spheniscidae
    Sphenisciformes
    Tehkarg
    Tōtōmichin
    Tsídii naʼałkʼaiʼí
    Tučňáci
    Tučniakotvaré
    Πιγκουίνος
    Оцон шувуу
    Пингвин
    Пингвиновые
    Пінгвіны
    പെൻ‌ഗ്വിൻ
    བྱ་ཁྱིའུ།
    企鵝

    BeantwoordenVerwijderen
  12. HAHA, Ben is meestal het enige dat ze goed onthouden

    Het antwoord is inderdaad: geheim

    Ons grootzeil is finaal doormidden gegaan op de trip hierheen en nu dus maar hopen dat het gefixt kan worden voor de trip naar Zuid Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Balen!! Hopelijk hebben jullie een net zo goed mastjaar als hier. Ik vind het een geweldig (voor mij) nieuw woord voor een jaar met veel eikels.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hieperdepiephoeraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! veel plezier in je mooie jurk vandaag zusje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Jaaa Jaaarig!!
    Gefeliciteerd Miek!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Gefeliciteerd met je verjaardag!!! Maak er een mooi feestje van!! Ik ga straks een wijntje op je mooie leeftijd drinken!! x

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ben via jullie enthousiaste verhaal in Zeilen (Suwarrow) op jullie site terecht gekomen. Ik had even niet door dat dat al weer een jaar geleden is.
    Geniet van jullie fantastische avontuur. Lijkt me geweldig!
    Groet Eric

    BeantwoordenVerwijderen