donderdag 24 november 2011

Vier van de Vijf

De techniek staat voor niks. Zit ik midden in het Hluhluwe-Imfolosi wildpark de site te updaten. We hebben voor vannacht een hutje geboekt in het Mpila camp. We moeten voorzichtig zijn als we naar buiten willen want de wilde dieren lopen hier vrij rond.

Ruim een week geleden zijn we aangekomen in Durban, Zuid Afrika. Tien minuten nadat de boot vastlag en we voet aan wal zetten, komt Uku, een Letse zeiler aanzetten met bier. A Small Nest en Go Beyond voegen zich erbij. Het is een warm welkom na een lange oversteek. De Blauwe Pinquin heeft ons veilig naar de andere kant van de Indische Oceaan gebracht.

Binnen zes maanden zijn we van Nieuw Zeeland naar Zuid Afrika gezeild. Van New Caledonie, waar vandaan Ben naar de bruiloft van Vincent vliegt, naar Vanuatu. Met moeite laten we deze prachtige eilanden achter ons om via Thursday Island naar Darwin te varen. Na een weekje provianderen en wat reparaties beginnen we aan de Indische Oceaan, toen nog een hele nieuwe oceaan voor ons. Via Cocos Keeling waar we met dolfijnen zwemmen naar Rodrigues. Een tocht met vervelende golven en veel wind, maar minder erg dan van te voren verwacht. Rodrigues verruilen we voor Maurituis maar niet voordat we schildpadden geaaid hebben. Op Mauritius komt Carla de gelederen versterken en shoppen we ons een ongeluk. Als zij van boord is varen we naar Reunion. Hier worden we met open armen ontvangen door Christian, maken we prachtige wandelingen en wachten we op goed weer voor het laatste stuk van de Indische Oceaan. Ik zag er erg tegen op, ik durfde eigenlijk niet verder. Ik was bang voor het weer, de wind en de zee. Niet dat ik enige twijfel over de Pinquin had, maar aan mezelf. Gelukkig viel het uiteindelijk erg mee en zijn we veilig in Zuid Afrika aangekomen.

Sinds onze aankomst hebben we al veel gedaan. De boot ontzilt, een nieuw grootzeil is bijna bestelt, we hebben met lokale vrienden van mijn ouders, Arnold en Anneke ons eerste wildpark bezocht en Durban verkend. Over Durban doen de wildste verhalen de ronde. Het zou er minder veilig zijn dan hier in ons wildpark, maar tot nu toe is het ons alles meegevallen. Al gaan we ons geluk niet beproeven na zonsondergang.

Gisteren hebben we onszelf een weekje vakantie kado gedaan. We hebben een autootje gehuurd en zijn noordelijk gereden. Na een nachtje in de Bushbaby lodge te hebben geslapen ging de wekker om 04.25 uur. Zei ik Vakantie? Het hek van het park gaat om 05.00 uur open en 'dan moet je er echt zijn om de dieren te zien' werd ons aangeraden. Zo staan we iets na vijfen bij de balie. 'Was het druk om 5.00 uur bij het hek?' 'Nee jullie zijn de eersten van vandaag'. En dit is te merken. Het eerste uur zien we niemand maar wel een kudde Gnoes, twee zebra's op de weg en buffels en neushoorns. Zo kunnen we twee van de 'big five' afvinken. De 'big five' is de aanduiding voor olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Als we even stil staan om een vogel te bekijken, schrikken we opeens op. Om de hoek, zo'n 20 meter voor de auto komt een enorme witte neushoorn recht op ons af. 'Wat moeten we doen?' 'Kijk eens in de folder' en driftig begin ik in het foldertje te bladeren terwijl Ben toch maar achteruit begint te rijden. 'Er staat alleen maar een waarschuwing voor olifanten in' maar ik ben blij als dit grote kolossale beest de bosjes in gaat en wij kunnen passeren. Als we voorbij zijn dribbelt deze gigant weg.

De hele dag rijden we rond. Turend tussen de bosjes, glurend door de verrekijker en vooral veel foto's maken. Als we een zijpaadje in rijden, moet Ben vol op de rem. Er staat een groep van acht leeuwen ons aan te staren. Drie van de vijf. We zetten de auto aan de kant en draaien snel de raampjes dicht. Ze lijken zich niet aan ons te storen want ze gaan lekker in berm liggen tot er nog een auto bijkomt, dan besluiten ze verder te gaan. Bij het vertrek snuffelt een leeuwin nog even aan onze auto.

De big five is nog niet gelukt. De olifant hebben we in de verte gezien, maar het luipaard heeft zich goed weten te verstoppen. Wie weet hebben we morgenochtend meer geluk. Maar met alle nyala's, antilopes, zebra's en giraffes zijn we ook al super blij, om over het prachtige landschap nog maar te zwijgen.

Groeten uit Imfolozi
Miek

7 opmerkingen:

 1. Lieve Miek, ik heb al een poos niet gereageerd, maar lees nog steeds met heel veel plezier jullie blog! "Fantastisch mam, wat zij allemaal doen", zegt Nina, als ik er weer eens eentje voorlees...Ze vertrekt op 4 januari naar India in haar eentje voor 3 maanden......Spannend, maar ook erg leuk! Veel liefs, Clara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig verhaal weer!!

  Liefs Noortje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Check overdag de bomen voor de Luiperd. Ze liggen daar te maffen op 2 - 3 meter boven de grond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rafiki! De safari klinkt top! Ging de Lion King ook door je hoofd? Gister met Sabine aan de tel gezeten. Zij hadden het ook super in ZA! Jammer dat jullie elkaar niet hebben kunnen treffen. Wel fijn dat jullie deze oceaan weer veilig over zijn! Binnenkort foto's??
  Dikke KUS!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me voorstellen hoe vervelend het is dat je de big 5 niet hebt gezien. Ik heb het dit jaar in de dierentuin geprobeerd. Het is gewoon bijna niet te doen!
  Schrale troost: de echte big 5 zou ook Walvissen en Haaien moeten bevatten. Daarmee valt de luipaard af. Dus eigenlijk heb je ze al gezien.
  Groeten
  Joost Oudejans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Big 5 is super-mega-dubbelplus behaald. Eerst een luipaard die de weg overstak vlak voor de auto en daarna een die in het gras lag te hijgen. Wat bleek toen hij opstond, hij had net een antilope jong gevangen. Foto's vclgen snel. High five!

  BeantwoordenVerwijderen