dinsdag 19 juni 2012

Dikke pluimen

Meer dan dertig walvissen bij elkaar in het avondzonnetje. We zagen ze gisteravond hun waterpluimen omhoog blazen. Het duurde wel een half uur en op een gegeven moment telden we meer dan veertig pluimen in een minuut. Het was een gezellige bende bij die walvissen. Misschien werd er zelfs gevoosd. We konden net niet goed zien wat voor soort het was, want we durfden niet dichtbij te komen. De pluimen waren zeker 5 meter hoog. Er boven hing een donkere bui en het was een magisch gezicht. De pluimen heel wit in het zonnetje.

We kunnen de Guiness nu bijna ruiken, nog 230 mijl naar Kinsale in Ierland. Eergisteren nog even wat verhoogde bloeddruk aan boord door een weerbericht dat een dikke depressie beloofde precies over ons heen. Dat zou 40-45 knopen wind geven en dat is niet fijn. Gelukkig was het volgende weerbericht al iets milder, nog maar 30 knopen. Momenteel ziet het er naar uit dat we net voor de harde wind binnen kunnen zijn. Daar hopen we dan maar op.

Aan boord is het heel gezellig met zijn drieën. Opeens een heel andere dynamiek en dat is echt leuk. Het is ook luxe dat we veel langer kunnen slapen. We lopen wachten van 2,5 uur en je kunt dan twee keer ruim vier uur slapen. We moeten er maar niet aan wennen. De zee is wat groener geworden en 's nachts licht hij mooi op. Dolfijnen zien er dan uit als raketten onder water, ons zog is een spoor van duizenden sterren en soms zie je in de verte iets groots onder water voorbij zwemmen. De vogels om de boot zijn ook aan het veranderen. We zien bijna geen pijlstormvogels meer en steeds meer zwaluwen en Jan van Genten. Gistermiddag kwam een school dolfijnen met jonkies met ons spelen. Ik lag op mijn buik op het voordek met mijn hand in het water en ze kwamen steeds dichterbij. Een beetje ravotten met dat rare mannetje dat op dat blauwe bootje met zijn lange armen naar ze lag te zwaaien. Het is fijn hier, hopelijk houden we dat vol tot we er zijn. We verwachten donderdagavond in Kinsale aan te komen.

Groeten
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

3 opmerkingen:

 1. he alle 3 daar op zee,

  Ben weer ff ah lezen geweest. door de verhuizing had ik de laatste dagen niet echt tijd. Ben nu over, alleen nog wat restanten.

  De 28e thuis zijn is best wel een haast programma of niet? Ik kan die week een weekje op vakantie dus twijfel nu wel enorm, ook omdat jullie datum niet vast is en die week vakantie wel. ligt trouwens ook ad nw. ontwikkelingen bij het werk/de projecten.
  Anyaway, goede aankomst in kinsale.
  Vin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Annemiek, Ben en Gerlof,
  Welkom terug in Europa. En Annemiek en Ben: gefeliciteerd met jullie trouwdag.

  Wat hebben jullie geboft met het weer van de Azoren naar Ireland!
  De wind uit de goede hoek, niet te veel en de depressie maar netjes op jullie wachten en uit de buurt blijven. Ondanks de perfecte planning hoort er natuurlijk ook een beetje geluk bij. De depressie krijgt nu wat meer omvang, gaat via Schotland over de Noordzee naar de Noorse kust en brengt hier ook nog wat rottigheid.
  We zijn blij dat jullie het met zijn drie├źn zo leuk hebben gehad en kunnen nu ook gerust met vakantie. Helaas(?) zijn we de 28e juli nog niet weer terug want we beginnen nu onze vaart naar de Oostzee.
  Groetjes uit Appingedam, Riek en Klaus

  BeantwoordenVerwijderen