donderdag 24 juni 2010

Stille Oceaan

Vandaag is het 21 dagen geleden dat we voor het laatst een ander mens zagen. Op woensdag 2 juni voer het zeiljacht French Kiss V ons voorbij. We hebben naar elkaar gezwaaid, even gekletst over de marifoon en foto's van elkaar gemaakt. In de tussentijd geen andere schepen, geen vliegtuigen, geen vliegende schotels.

De zee golft eindeloos onder ons door. 's Nachts zit ik onder de sterren te filosoferen over het leven en alles. En dat elke avond weer. De Stille Oceaan doet zijn naam eer aan op een andere manier dan we hadden verwacht. De eindeloze leegte maakt je stil. De leegte, de sterren en de afzondering nodigen uit om te mijmeren en te filosoferen. En dat dan elke dag, drie weken lang! Je wordt er stil van, letterlijk.

We kregen net een bericht over de radio. Tien minuten geleden. Van de Antipodes, een motorboot waarmee we twee weken lang zijn opgevaren, en die een week geleden is gearriveerd op de Markiezen. Een echtpaar aan boord van begin 50. Op de Galapagos hebben we geregeld een biertje met ze gedronken. Ze hebben aan boord een hele sterke radio dus we hebben onderweg veel met ze gepraat, vooral toen de andere boten van het radionetje ons slecht konden horen. Zij had opeens een pijntje in haar nek, liet het controleren en moest meteen weggevlogen worden naar Tahiti voor een MRI. Binnen een dag blijkt het een agressieve tumor en de volgende dag zat ze in het vliegtuig naar de USA. Ze wordt meteen geopereerd en het is maar de vraag of ze dat zal overleven. Haar man vliegt er morgen achteraan. Hij was net, verdwaasd en totaal platgeslagen, op de radio. Hij laat de boot maar gewoon voor anker liggen ( er is geen haven) en heeft geen idee wat er nu gaat gebeuren.

Ik zet de radio uit en een oorverdovende stilte maakt zich van ons meester. De zee golft gewoon door, vliegende vissen springen op het dek, de pizza gaat de oven in, het zeil klappert. We moeten nog maar 130 mijl en dan zijn we er. De zonsondergang is weer prachtig.

Groeten
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking:

 1. He Ben en Miek,
  Heb ik eindelijk de tijd gevonden om een bericht achter te laten, ben ik 3 dagen te laat!!! Nog wel een vraag aan Miek, wat te doen als de inhoud van de sokkenla verplaatst is naar een doos met het opschrift; gebroeders Bak, dat verhuist met gemak!! en dat nog 2 keer binnen dit jaar? Heb je nog andere plekken?
  Ik hoop dat jullie vanavond een beetje afleiding hebben met het WK (als jullie de tijd/gelegenheidhebben om het te zien) na het bovenstaande bericht.
  Wij drinken vanuit Zwolle iig een biertje op jullie!
  Grtn Mathijs

  BeantwoordenVerwijderen