zaterdag 30 juni 2012

Ankeren of dokken

We zien helemaal niets. Al meer dan een dag worden we omringd door dichte mist. Het is koud en alles is nat. Binnen in de boot is het ook al koud. Minder dan 10 graden! Klamme kou die zelfs mijn slaapzak binnendringt als ik na een pikdonkere mistige nachtwacht warm probeer te worden in mijn kooi. Sinds vertrek uit Kinsale is het mistig. We dachten dat het wel weg zou trekken, maar het wordt alleen maar erger. De wind wordt ook steeds minder en onze snelheid loopt hard terug. De stroom draait tegen met 2 tot 3 knopen en we gaan amper vooruit. We horen misthoorns en een heel dikke dieselmotor .We kunnen de motor niet aanzetten want dan horen we de schepen niet meer. We hebben geen radar, en de AIS doet raar. We zien dus helemaal niets. Voor de zekerheid zijn we tot buiten het verkeers-scheiding-stelsel de Ierse zee opgevaren. We zijn van plan om zo ver mogelijk noord te varen, richting Belfast, maar in deze mist is dat geen doen. We besluiten de koers te verleggen naar het westen om ergens een haventje te zoeken waar we kunnen wachten tot de mist voorbij is. En waar we een petroleum kachel kunnen kopen.

Dat haventje wordt Arklow. Daar kan je alleen niet ankeren. Van de havenmeester mogen we bij de vissers en hoeven we niet in de marina. Die kost hier 35 euro voor een nachtje. Na drie jaar rond de wereld zeilen is ons spaarvarken aardig afgeslankt. We hebben dan ook geen trek om belachelijke tarieven te betalen om een nachtje over te blijven. We worden wakker in het zonnetje en na een rondje door het ietwat sippe stadje koersen we verder noordwaarts.

Heel anders dan gisteren schijnt nu de zon. Er is ook een wind waarschuwing, maar we besluiten toch maar gewoon te gaan. We varen uit op slack en als de stroom gaat lopen schiet de boot vooruit. We varen langs Wicklow Head, een prachtige vuurtoren op een uitstekende rots en de boot gaat met ruim 8 knopen over de grond. De stroom is hier erg sterk en we profiteren er maximaal van. De zon schijnt en we racen langs een prachtige kust naar Dublin. Terwijl de wind aantrekt zigzaggen we tussen de grote veerboten door naar het noorden. Ruime wind met een rifje in het grootzeil leggen we binnen 7 uur ruim 50 mijl af. We varen een riviertje boven Dublin op met een heel ondiepe drempel. We kunnen er vlak voor hoogwater naar binnen en het anker valt voor het stadje Malahide. Een geweldige zeildag die ons alle kou doet vergeten. De boot draait vrolijk mee met het getij in het riviertje en we hebben uitzicht op duinen aan de overkant. Prima plek om een dagje te schuilen voor wat hardere wind.

Nu zijn we weer onderweg. Dikke buien schuiven voorbij en kleuren donkerblauw in de felle zon. De prachtige Noord-Ierse kust in het zonnetje op de achtergrond. De barometer gaat alle kanten op en elke dag is het weer anders. De radio geeft alweer een Small-craft warning, maar het ziet er niet al te ernstig uit dus we varen vrolijk verder. We zijn weer in noordelijke wateren en ondanks alle kou en ongemakken is dat toch ook wel weer erg mooi. De zonnestralen die we hier meepakken voelen extra lekker.

Groeten
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

5 opmerkingen:

 1. vol gas de goede kant op.
  lekker.

  Geniet er nog ff van.

  Vincent V.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goed bezig! en kijk aan.. zo snel went het eigenlijk toch wel heel mooie klimaat op de wat hogere breedtegraden! Ben vrijdag met Vera bij een grote dekschuit voor het Noorderlicht op NDSM wezen kijken en is zeker kandidaat voor de 28ste !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker zeilverhaal! ga zo door en geniet er van. Het schijnt weken slecht weer te zijn geweest in Ierland, hopelijk komende week beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jan van Dijkman5 juli 2012 om 22:08

  Hallo Ben en Miek,

  Heel goed idee van jullie om de distillery te bekijken, Ik Raad jullie ook aan om een bezoek te brengen bij Ardbeg je kan er heerlijk Lunchen
  Bij Laphroaig kunnen jullie ook eigenaar worden van een heel klein stukje land zelf heb ik ook een certificaat
  totaal zijn er zeven distilleries op Islay
  allemaal even mooi
  Port Ellen had vroeger ook een Distillery deze is helaas gesloten en deels gesloopt
  Kan nog wel Whisky kopen van Port Ellen maar deze zijn over het algemeen erg duur
  In de haven waar jullie liggen is ook vaak een Zeerob te zien die vis komt scharrelen bij de lokale vissers
  Ik wens jullie een goed verblijf op Islay

  groetjes Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Harrah's Resort Atlantic City - KTH
  Harrah's Resort Atlantic 경주 출장안마 City is a casino in the Marina 광명 출장안마 District, New Jersey. 구미 출장마사지 Harrah's Resort Atlantic 양주 출장안마 City 광주광역 출장마사지 has four hotel towers with a total of 4,748 spacious

  BeantwoordenVerwijderen