maandag 18 oktober 2010

Tonka in de Tonga trog


Quasi-wetenschappelijk expeditieschip Blauwe Pinquin is vanzelfsprekend uitgerust met een BINAS tabellenboek aan boord. Dit heerlijke boekje helpt ons af en toe bij het uitpluizen van opmerkelijke zaken op natuur- en scheikundig vlak, die wij onderweg tegenkomen. Zo hebben wij onlangs precies uitgerekend hoe lang onze windmolen bij windkracht 6 [25 knopen] moet draaien om de energie op te wekken benodigd om een volwassen cavia [gevild gewicht 500 gram] bijtgaar te frituren in een frituurpan gevuld met 2 liter ossenvet. Over de uitkomsten corresponderen wij met de Vereniging voor ecologisch onderlegde vegetarische huisvrouwen, die ons hierdoor een lidmaatschap tot ver in de 22ste eeuw hebben ontzegd.



De foto's zijn nog van Suwarrow

Aangezien we onderweg zijn van Suwarrow naar Tonga heb ik me al enige tijd verheugd op een ander experiment. Totaal nutteloos maar daardoor niet minder opwindend. Want! Vandaag passeren wij de datumgrens. Niet alleen dat, we passeren deze grens in een stuk oceaan met een diepte van bijna 10 kilometer! Jawel, de Tonga trog, en wij varen er over enige uren precies boven!

Wat is nu een trog? Denk aan een omgekeerd gebergte. Door plaattektoniek duwen grote aardschollen her en der op aarde tegen elkaar. Op sommige plekken schieten beide platen omhoog en geeft dat hoge gebergten, zoals de Alpen en de Himalaya. Op andere plekken duwen de aardplaten elkaar juist naar beneden, daar ontstaat dus een gigantische kuil, of trog. Er zijn maar een paar echt diepe troggen en de Tonga trog is daar een van. Op 10 kilometer diepte is het trouwens niet erg fijn toeven. De druk van een kolom water van 10 kilometer hoogte drukt alles plat. Denk wat er met je auto gebeurt als er een massief gouden wolkenkrabber van 500 meter hoog bovenop wordt geplaatst. [Of ken je die Tonka reclames nog van vroeger. Speelgoed auto's waar een olifant op kon staan.]

Vanwaar nu alle ophef? Mijn plan is om een speciaal daartoe geprepareerde kroonkurk van een flesje Hinano Bier [voorzien van Blauwe Pinquin initialen!] Vlak voor de datumgrens overboord te gooien. Ik heb grofweg berekend dat de kroonkurk er ongeveer 1,5 uur over doet om de tien kilometer diepte van de bodem te bereiken, terwijl hij door de heersende zeestroom over de datumgrens zal worden meegevoerd! Ergo, de kroonkurk zal er dus ruim 25 uur over doen om de bodem te bereiken! Ik gooi hem op zaterdagmiddag 16 oktober rond 15uur lokale tijd overboord en hij zal naar verwachting pas op zondag om 16.30uur op de bodem arriveren. Naar mijn weten de langste tijd dat een vrij vallend/zinkend voorwerp ooit onderweg is geweest binnen de dampkring van planeet aarde. En dat dus voorzien van Blauwe Pinquin initialen!

Voorwaar dus een dag die met trots de geschiedenis- en logboeken van de Blauwe Pinquin ingaat! Jammer alleen dat hij zo kort duurt, want door het passeren van diezelfde datumgrens kunnen wij er slechts enkele uren van genieten.



Suwarrow en Tonga

De overtocht tot nu toe verloopt uiterst rustig. Op een dikke bui met 40 knopen wind na, die we eergisteren tegenkwamen is het zeer rustig en staat er weinig wind. We hebben veel met de Gennaker gevaren, al is dat grote zeil nogal gevaarlijk als er buien in de buurt zijn. Sinds gisteren varen we tussen hele grote buien door en is de wind weggevallen. Gisteren was het humorloze vrijdag aan boord, evenals vorig jaar op de derde vrijdag van oktober. We weten niet precies meer waarom we deze dag hebben ingesteld, maar het is een groot succes, al kost het ons soms teveel moeite om onze koppen strak te houden en niet te lachen. De goden van de schaterlach zijn weer geeerd met een dagje geheelonthouding, al blijkt wel dat we dubbel zoveel lol hebben op humorloze dagen.

Sinds een uur staat zelfs de motor aan. We varen een vervelend weergebied binnen waar de lucht al enkele dagen volledig stilstaat en her en der dikke vieze buien leeg hangen te regenen. We hebben lang mazzel gehad maar de regen heeft ons nu toch ook bereikt. Of beter gezegd, wij zijn de regen ingevaren. Tonga is nog 80 mijl weg en de datumgrens is dichtbij. We laten de regen natuurlijk niet onze wetenschappelijke triomfen verpesten en dus geef ik de kroonkurk nog een laatste anti-roest behandeling met wat WD40 voordat deze belangwekkende gebeurtenis zijn voltrekking zal hebben.

Gegroet!

Ben

We zijn zojuist veilig gearriveerd op Tonga.






----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

20 opmerkingen:

  1. Wat weer 'n mooi verhaal, we blijven genieten van jullie belevenissen.
    Annemiek alvast gefeliciteerd met je verjaardag.
    Weet niet precies wanneer, maar wel hoe oud..HaHa.
    Verklap niets.

    Lieve groet Wim en Margreet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Gipfelfreunde21 oktober 2010 om 18:26

    rondzwaaiende rumoer rede, rats! rappe razende rotonde met heen en weer rijdende reptielen, roterend ruwe calamiteiten repressies, Rietveldacademies in Rwanda en roeppende randgevoelens met rode radijzen, ramen zuchten gezamelijk, " rimpelende roetfilters" maar geen.....
    ik heb mijn haar laten knippen en in mijn auto staat de vrieskist op zijn kant te drogen niet vergeten 2 kaaspapier, 1 voor de jong belegen, 1 voor de komijn (dat eet vast niemand)lucifers voor op de wc, wat heeft Geke nix gehoord, brood nee toch maar later halen, zakte de bodem van die dirk tas er toch uit gelukkig boven een katonnen doos
    rondzwaaiende rumoer rede in de rats, rappe razende rotonde met heen en weer lopende reptielen, roterend ruwe calamiteiten repressies, Rietveldacademies in Rwanda en roeppende randgevoelens met rode radijzen, ramen zuchten gezamelijk, " rimpelende roetfilters" maar geen........
    waar is die ene kabelhaspel, een kaart van Sunny en Will, niet vergeten zakkies te halen bij de oei oei's, van Dobben kaaskroketten, de R, de RRRRRRRRRRRRR, rondzwaaiende rumoer rede in de rats, rappe razende rotonde met heen en weer lopende reptielen, roterend ruwe calamiteiten repressies, Rietveldacademies in Rwanda en roeppende randgevoelens met rode radijzen, ramen zuchten gezamelijk, " rimpelende roetfilters" maar geen RUTTES op het 23 oktoberfest van Syrup & Honey, beam me up Scotty.......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. miekje! ben je intussen echt jarig en oud? in ieder geval: gefeliciteerd! geniet ervan met lekkere taart en veel feestelijkheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Annemiek !
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag ! ! !
    Ben natuurlijk ook een beetje.
    Hebben we weer een reden om die chocoladetaart van de Hema te halen : )
    ik heb een filmpje gelinkt van onder jullie boot een paar jaar eerder...
    groet,
    Gerlof

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Miek van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!

    Liefs Noortje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Miiiiiiiiiiiiiieeeeek, ik lees nu dat ik toch te laat ben door de datumgrens...maar daarom niet minder VAN HARTE!!!!! Heb je alles al even bestudeerd zodat je me nog tijdig kan updaten (rimpels, BH bandjes???). Voorstel knakworsten: zondag 31 oktober 2010. Ik heb ook alvast een nieuwe afspraak bedacht, een nieuw blik volgt bij de volgende mijlpaal 35 (hopelijk dan wel in elkaars gezelschap maakt niet uit waar een tropisch eiland mag ook)! Maak er een mooi tropisch feestje van met een overheerlijke taart voor het receptenboek. Dikke kus en verjaardagsknuffel
    P.S: wat is het kado geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jarigerd, GEFELICITEERD!!! Binnenkort feestje??? :)

    Kus! Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niet dat ik het wist, maar bovenstaand is duidelijk: Miek, Van Harte gefeliciteerd!!!

    Na lang de site niet gevolgd te hebben, net weer effe een verhaaltje gelezen en wat heb ik veel gemist. Ik wil het dan steeds bewaren om uren achtereen te lezen en dan wordt het steeds meer.

    Maar ook dat was niet de reden dat ik de site weer eens bezocht. Ik zit nl. met een probleem waar het enorme platform van deze site misschien een oplossing voor heeft:
    Ik zoek nl. wat foto’s van de Ulaan Baatar oud&nieuw-feesten en dan met name van de hot-tub!! Aan de happenings in deze hot-tub wil ik volgende week zaterdag memoren en zoek daarbij wat beeldmateriaal.
    Na uren googlen is het niet gelukt iets te vinden; de niceguyswrongplanet-site is uit de lucht, alsmede de ulaan-baatar-site., terwijl ze daar ooit wel stonden. En ook op hyves niet een foto van de hot-tub.

    Dus wil ik jullie (ben en miek) en alle lezers van de site, die ongetwijfeld ook op het stenen hoofd waren, die nog foto’s op de pc hebben, vragen om enkele aan mij te mailen ( vincent.velthuijs@caiway.nl ).
    Ik hoop dat iemand me kan helpen, alvast bedankt

    Vincent V.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Team Nijmegen feliciteert Annemiek vanuit Marrakech op een arabisch toetsenbord Hieperdefliep Annemiep
    Dikke zoen
    J&J

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Crew,
    We kregen een mailtje van Floor (van de Libis) dat jullie ook deze kant op komen. Wij zitten inmiddels zo'n drie weken in NZ en het is erg gaaf. Als we iets voor jullie kunnen doen, of je hebt info nodig, laat het ons dan even weten.
    Groetjes,
    Adam en Leonie
    elenaopreis.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  11. It is usually something small to signify sincere heartfelt thanks.

    Today, most of the Indian marriage décor depends on how prominent one wants the entire ceremony to execute.
    Pew decorations for your wedding can be left to your florist,
    OR you can make your own that will save you money and be simple and inexpensive.


    My website; gazebo wedding decorating pictures

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Therefore all of these needful things should be ready at hand
    as any hindrance in the proper progress of the wedding is never
    desirable. Dried flowers fall apart easily, so make sure you are careful and do not bend or break them.
    The first table will have a pink table cloth with blue napkins,
    while the next has a blue table cloth with pink napkins, and
    so on and so forth.

    My web-site ... children Study table design

    BeantwoordenVerwijderen
  13. You can find quite a few motives why you'll want to invest nicely in Roman blinds and make yourself a proud homeowner. But seeing my tiny daughter enjoying her infant space decoration is going to be a joy in and of itself. As the name suggests these blinds originated from the masterminds in the golden Roman century.

    Look into my weblog ... small bedroom decorating ideas

    BeantwoordenVerwijderen
  14. It is more important to be innovative to draw the attention of the people
    around us in this competitive world. Instead of a
    central light, go for wall lights that add interest to wall decor.
    com offer a wide range of Traditional, fashionable and
    Handmade bedspreads that are highly appreciated
    for engrossing style and designs.

    Visit my blog post - bedroom colors

    BeantwoordenVerwijderen
  15. I do not know if it's just me or if everybody else encountering issues with your website. It appears as if some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with my internet browser because I've had this happen before.
    Thanks

    Look at my web-site http://www.adiphenetruth.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Even when you're very low on funds, you can even now permit your kids to pick out a number of low-cost Christmas decorations. The ancient art of feng shui dictated the fireplace be found in the area on the property susceptible to winter winds and that it also be located on an exterior wall. Twist the first two pieces on the garland collectively.

    Also visit my website: cheap christmas decorations ideas

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Molds offer the liberty to build the garden design you need if you like do-it-yourself projects.
    Make a Personalized 12 or 18 Month Calendar of your own.
    E-mail, this could be true, option to a lot more that can be done.


    my website; lawn and garden decoration ideas

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hi there, every time i used to check weblog posts here early in the
    dawn, as i enjoy to find out more and more.

    Also visit my site: how often should I take quantrim

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Good blog post. I absolutely appreciate this website.
    Stick with it!

    My webpage does quantrim really work

    BeantwoordenVerwijderen