woensdag 18 februari 2009

Volg hier binnenkort onze avonturen

Vanaf begin juli gaan wij met onze Blauwe Pinquin op wereldreis. Hier kan je binnenkort al onze avonturen volgen. Momenteel zijn we nog druk bezig om de boot klaar te maken, ons huis te verkopen en onze trouwkleding waterafstotend te maken. Want we gaan op 2o juni ook nog trouwen.

De Blauwe Pinquin is een Victoire 34 uit 1977. Een stevige oude dame die heerlijk zeilt. Om haar helemaal klaar te maken voor de wereldzeeen zijn we momenteel druk met haar aan het klussen. Nieuwe kuipbanken, motorrevisie, navigatieapparatuur, extra water- en dieseltanks, windgenerator, windvaanstuurinrichting, extra verstagingen, noem het maar op. Het zal nog wel even duren voordat ze het water weer ingaat, maar dan hopen we dat ze klaar is om voor drie jaar ons varende huisje te zijn.Waar gaan we heen?
We zijn van plan om in drie jaar een rondje om de wereld te varen via de zogenaamde Passaatroute. Ons plan is nog niet heel gedetailleeerd, dat komt vanzelf wel als we onderweg zijn.
Heel globaal ziet het plan er als volgt uit: Bij Ijmuiden linksaf, richting Spanje, daarna (via Marokko?) naar de Canarische eilanden en vandaar zoeken we de passaatwind op. Misschien dat we nog een tussenstop maken op de Kaapverdische eilanden. De passaat blaast ons hopelijk comfortabel naar de overkant van de oceaan, bijvoorbeeld naar Suriname of het Caribbisch gebied. Als we het dan nog steeds leuk vinden gaan we door het Panamakanaal de Pacific op. Dan richting Galapagos eilanden en vervolgens een heele grote oversteek ( bijna 6000 km) naar Frans Polynesie. Uiteindelijk naar Nieuw Zeeland om te schuilen voor het stormseizoen en daarna via Australie (bovenlangs) verder. Je hebt dan een keuze om binnendoor te gaan via de Rode zee, of onderlangs via Zuid Afrika. Maar om daarover iets zinnigs te zeggen is het nog veel te vroeg.

3 jaar, dat is wel heel lang?
Dat hangt ervanaf hoeveel haast je hebt. Als je via de passaatroute om de wereld gaat, vaar je vooral door de tropen. In de tropen heb je orkaanseizoenen, je kunt er niet het hele jaar varen. Al je zomers uit West-Europa weggaat heb je alle tijd om rustig af te zakken naar het zuiden. Vanaf half november (liever nog wat later) is de tijd gunstig om de Atlantische oceaan over te steken. Tegen die tijd is ook het orkaanseizoen in het carribisch gebied net voorbij. Als je vervolgens een paar maanden in de Carieb rondzeilt en daarna door het Panamakanaal gaat kom je weer in zo'n zelfde tijdsvenster terecht. Bij de Galapagos steek je de evenaar over en als het zomer wordt op het zuidelijk halfrond zorg je dat je gaat schuilen in Nieuw Zeeland. Je snapt dat het op die manier best makkelijk drie jaar kan duren.

Hebben we de loterij gewonnen ofzo?Nee, jammergenoeg niet. Maar zonder dat kan het ook. Je moet natuurlijk wel een boot kopen, eenmaal onderweg zijn de kosten van levensonderhoud best te overzien. Je neemt je huis overal mee naartoe, en eenmaal buiten Europa lig je voornamelijk voor anker, in plaats van in dure jachthavens. Daarnaast: als je een bepaald doel voor ogen hebt gaat sparen een stuk makkelijker. Alle overtollige euro's komen immers direct te goede aan het realiseren van je droom. Als je een paar jaar de Horeca mijdt, je geld niet uitgeeft aan nieuwe breedbeeldtelevisies en een beetje bewust leeft kom je een heel eind. Daarnaast kan je veel geld besparen door een wat oudere boot te kopen, genoegen te nemen met minder comfort en veel zelf te doen.We zullen over onze avonturen verhalen op http://www.blauwepinquin.nl/ en we vinden het leuk als je af en toe van je laat horen.


groet

Ben en Annemiek

5 opmerkingen:

 1. Hoera, wederom een mijlpaal: Ben's laatste werkdag zit erop. Gefeliciteerd...

  ...en werk ze aan je boot!

  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Ben en Miek,

  Vond het erg leuk klussen op de boot. Kom graag nog een keer. Heb namelijk erg veel geleerd ;-)
  Succes nog met klussen en vooral waterdicht maken. Hopelijk tot snel!

  Liefs Priscilla

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Ben,

  Wanneer gaan jullie van Wal? Ik ga je site in de gaten houden!

  Groet Marc van der Ploeg (SMM)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. GAAN MET DIE BANAAN...
  GO WITH THE FLOW... EN,
  SIZZEN IS NEAT, MAR DWAEN IS IN DING.

  djEZUS.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super hoor, het echte leven is begonnen.
  Geniet er met volle teugen van. De aarde is vanaf het water het allermooist. We houden jullie in de gaten heel veel succes en een behouden vaart. Groetjes Marisca en Erik Jan

  BeantwoordenVerwijderen