zondag 23 augustus 2009

Viva Falmouth


Na een grijze en natte zeildag zijn we vanavond in Falmouth aangekomen. Een beschutte haven in een riviermonding, waar we verder nog niets van gezien hebben. Bij aankomst maar meteen de laatste Hollandse piepers gejast en verorberd. Trots op Nederland, weetje. We hebben heerlijk gezeild maar wel wat hobbelig, en met het slechtste zicht tot nu toe. Af en toe 2 mijl om de boot, of misschien wel minder, want het is lastig in te schatten hoe ver je nu eigenlijk kunt kijken als er niet zoveel te zien is. Als er opeens een dikke tanker tevoorschijn komt schrik je wel even. Maar gelukkig lag ie voor anker. Toen we Falmouth aanliepen werd de grijze deken heel even opgetrokken en konden we even zien waar we eigenlijk waren. Even later ging het gordijn weer dicht en voeren we weer in de grijze grauwigheid. In mijn hoofd was ook al niet veel kleur, ik ben nog wat brak.

Gisteren waren we in Fowey en we arriveerden daar pecies voor de jaarlijkse feesten. Roeiwedstrijden, vuurwerk, bierdrinken, dat soort dingen. Wij wisten van niks, maar toen we terugkwamen van een bijbootexpeditie de rivier op, was de hele rivier bij het stadje gevuld met bootjes, allemaal versierd met gekleurde lampjes. Even later werd een groot vuurwerk afgestoken. We hebben het vanuit de bijboot aanschouwd en zijn daarna nog even wezen meefeesten met de locals. Fowey is een prachtg stadje aan de monding van een rivier. Vroeger waren het hier strijdlustige baasjes en de locals zijn trots op hun reputatie. Niet te bijdehand doen in de kroeg dus. Het bleek allemaal reuze mee te vallen, en ook hier zijn de mensen, zoals overal in Engeland, erg lief. We liggen aan een drijvend ponton en kijken uit over het stadje. Toen we net vastlagen kwam er een een groter boot die was volgeladen met Hollandse platbodems voorbij varen.De boot leek veel te groot voor het smalle riviertje waar hij uitkwam, en zijn deklading was helemaal bizar. Een maf gezicht, aken, botters en tjalken die op 30 meter hoogte voorbij schuiven met een mooi historich Engels stadje op de achtergrond. Geen idee waar die boten naartoe gingen of wat ze daar deden, een had een USA gastenvlag gehezen. Het zal toch niet?

We hebben een wifi abonnementje gekocht voor een paar pond en kunnen nu dus een weekje surfen vanaf ons plekje in de rivier.Dat is erg fijn. We hebben het wereldnieuws even tot ons genomen. De situatie rond Jan Smit lijkt gelukkig wat gestabiliseerd. Wij van de Blauwe Pinquin vinden dat elke gezonde Hollandse Jongen een moeder als die van Jan verdient.

Falmouth is de sprinkplank voor boten die naar het Zuiden willen. Waaronder wij dus. De aankomende dagen gaan we de boot en onszelf klaarmaken voor het oversteken van de Biskaje en de begravenis van Michael Jackson.

Ben

4 opmerkingen:

 1. Hallo Ben en Miek,
  Ik wens jullie veel succes met jullie verdere reis. Jammer dat ik jullie in IJmuidsen niet meer heb gezien; dat komt nog wel een keer. Wij hebben n goed rondje gezeild om de Noordzee: Oostende, Calais, Dover, Ramsgate & Lowestoft, binnen 2 weken.
  Succes!
  Alco- Flores
  'Stormy'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Ben en Miek,
  Die platbodems op het schip zijn waarschijnlijk onderweg naar New York i.v.m. tig jaren betrekking tussen NL en NY.
  Bedankt voor het schrijven van de stukken.

  Seerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Ben en Miek,

  zijn inderdaad op weg naar New York, ivm zoveeljarig bestaan. Grappig dat jullie ze gezien hebben, ik was zeilen op 2mast tjalk en heb ze zien vertrekken uit Harlingen ! echt imposant gezicht.

  Groetjes,

  Emmy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vertel!!! Wanneer is die begrafenis van MJ?? Toch wel grappig dat hij als kind het liedje 'Ben' heeft geschreven ;-)

  Maar goed om te lezen, dat Bonnie het ook nog goed doet. Zijn jullie nu onderweg naar het zuiden?? Met een beetje geluk voor jullie (en pech voor ons in Nl) krijgen jullie binnenkort de noordenwind..

  Aangezien jullie het nieuws goed kunnen volgen, ben ik erg benieuwd naar jullie mening over de zaak van Laura (het 13-jarige meisje) dat 2 jaar lang de wereld rond wil zeilen (net zoals jullie).. Vrijdag wordt er een uitspraak gedaan.

  Bon voyage verder!!

  Liefs Stoffel

  P.S. Bep en Martin zwemmen nog steeds vrolijk rond. Ze zijn wel weer bij hun oude logeeradres ;-) Maar hebben ondertussen al aardig wat van Nl gezien! :-)

  BeantwoordenVerwijderen