vrijdag 25 december 2009

Naviz Flavidad!Juliet-Echo-Zulu-Uniform-Sierra in een kribbe vol met Sierra-Tango-Romeo-Oscar!

We hebben het net allemaal live zien gebeuren hier in de kerk. Aan het eind van de mis komt iedereen naar voren om het kindje Jezus te kussen. Op Zijn knietje. De misdienaar veegt met een doekje telkens het knietje schoon. En het koor is heel vrolijk, met gitaren en fluitjes. Na afloop gingen ze nog even door met zingen en kregen ze luid applaus. Buiten scheen de zon en we hebben op ons favoriete terrasje een kerstkoffie gedronken. De Cubaanse kent ons inmiddels en vraagt meteen " Dos cafes solo?". Ze heeft haar mooie kerstlegging weer aan, en Miek maakt er stiekem een foto van.

Navice Flavidad moet zoiets betekenen als Karig Zerstfeest. Miek wenste het gisteren iemand hier in het dorp toe, en kreeg zowaar een vriendelijk '"Gracia!" terug. Eigenlijk is het Feliz Navidad, maar het gaat om het idee.


De BBQ gisteren was erg geslaagd. We hebben heel veel nieuwe vrienden gemaakt, een hoop lol gehad en heerlijk gegeten. En we kwamen er ook achter dat we een hoofdrol spelen in een Nederlandse soap hier in de haven. Jullie denken zeker dat het hier allemaal koek en ei is? Nou echt niet! Ik blijk namelijk een verschrikkelijke hufter te zijn. En dat zit zo: Ik stond vorige week met de Duitsers van hiernaast te grappen over Duitsers en Nederlanders, en dat die zo op elkaar lijken. De organisator van de BBQ, ook een Duitser, kwam net langs en vertelde dat er veel Nederlanders zouden komen BBQ-en. En toen riep ik naar hem dat ik helemaal niet van Nederlanders hield (omdat ze zo op Duitsers lijken). Dat was de grap. Toevallig liep er net een 'echte' Nederlander langs. En die bleek 'not amused' te zijn, terwijl hij de hele context had gemist. Hij voelde zich zelfs persoonlijk aangesproken. Daar kwamen we dus een week later pas achter. Al vonden we wel al dat hij niet meer zo enthousiast '"Goedendag" zei op de steiger. Bij het kerstdiner werd ik vervolgens door het hele gezelschap rechtschapen Nederlandse pensionado's genegeerd. Miek werd er door een verzuurde dame zelfs nog even op aangesproken. Een poging tot enige nuance van hun toch wat starre oordeel werd niet geaccepteerd. En als het niet zo zielig was zou je je er rot om lachen. Het heeft mijn humeur ongeveer 1 minuut en zesendertig seconden verpest en daarna was het weer kerst en hebben we ons rotgelachen om zoveel stuitende domheid. Vervolgens hebben we er een sausje 'kerstgedachte' over gegoten en zijn we heel vriendelijk naar ze gebleven. Het was wel erg goed voor ons Duits en Engels, en gelukkig waren niet alle landgenoten zo kortzichtig.

Alle grote klusprojecten zijn afgerond, de joon hangt aan de spiegel te blinken, de zonnetent is klaar, met metalen ogen en al en hier in de kuip klinkt kerstmuziek van Hector Berlioz. Het is zonnig na een paar dagen regen en we gaan zometeen kerstzwemmen! Ook zijn we begonnen in een nieuw voorleesboek. Want de vorige is uit. Voorleesboeken aan boord van de Blauwe Pinquin mogen alleen hardop en in het bijzijn van de voltallige bemanning gelezen worden. Ons nieuwe voorleesboek, De kleine Kapitein van Paul Biegel, is een cadeau van Miek's zus Carla. Het is zo mooi geillustreerd dat we het koesteren als een kostbare schat. De tekeningen in het boek zijn van Carl Hollander en ze zijn fantastisch. Klik .Net als de verhalen trouwens.


We wensen jullie allemaal het allerbeste, en een mooie witte kerst!

Dikke kerst Zulo-Oscar-Echo-November zo eind December
Ben en Miek9 opmerkingen:

 1. Jullie ook een hele fijne kerst! Geniet er van maar zo te lezen doen jullie dat wel!!

  Liefs Noortje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha, jullie wilden toch juist wat meeer vrienden maken??
  Die Nederlanders.. daar houd ik ook niet zo van... ze lijken zo op Duitsers he?! hahaha

  Nou, volgens mij doen jullie het hartstikke goed!! laat ze maar lekker de bbq ruiken, want ze zijn toch gewoon stinkend jaloers... en dat soort volk... Ik zou ze maar eens waarschuwen dat er in deze haven nog wel eens zomaar 's nachts boten afdrijven...
  dan heb je helemaal de NL-ers aan het dansen!


  Gek hoor... kerst in de zon.
  Na een uur sleutelen in de regen/ijzel deed de cadillac het vanochtend nog niet.. toch nog veel sneeuw in A'dam en Gouda! Ik heb vandaag dus lekker gegleden in een greenwheel-etje !

  Ik hoor net op de radio dat ryan air(rest wel) vandaag en morgen niet vliegt vanaf de kanaries ivm het slechte weer.

  Jullie waren verkast naar wat beschutter stuk in de haven en Ben: je vertelde dat je ze daarna op jullie oude plekje gigantisch zag rijen... Dat soort voorgevoelens moet je toch wel sterken in het vertrouwen in jullie zeewaardigheid !!!

  De Drakenbloed boom.... hebben jullie die al gezien? schijnt daar te groeien...

  Toen we terugkwamen met het greenwheel-etje, dacht ik: "nog even proberen".. en ja hoor bij de eerste slag whroem ! Dus morgen gaan we weer lekker cruisen naar Siddeburen !
  Ik kon niet eens mijn hoed op in dat greenwheel-etje... alsof je voeten nog voor de bumber uitsteken... alsof je bij elk hobbeltje gaat vliegen... Maar, wel perfect dat ze altijd klaarstaan als je ze nodig hebt !

  Dit jaar weer geen niceguys oud-en-nieuw, maar kies voor de andere kant en ga naar dazzleville, naast jullie klusloods voor vertrek !WHOOHAA dat wordt feesten !
  Nou fijne kerst! Ik zal weer een kaarsje voor jullie aansteken...
  en jullie lekker blijven bbq-en vooral Karbo's en inktvis, zou ik zo aanraden !
  masssel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ben en Mieke,

  Ik las vorige maand jullie verhaal in de Zeilen. Mooie verhalen.
  Ben, gaaf dat je het toch bent doen.
  Twee jaar geleden tijdens de cursus met de Zeezeilers naar Bologne Sur Mer waren het nog plannen! Succes met jullie reis!

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haaa, de Kleine Kapitein, dat is leuk! Dat boek heb ik vroeger stukgelezen. De passage hoe hij een schroef voor het bootje maakt door centen op te halen en die om te smelten kan ik dromen. Net als de schoorsteen van lege emmers. Ben je al bij de draaikolk?
  Veel plezier!

  En als je nou denkt: raar tijdstip voor een reactie: ik zit ondertussen een stuk bronchitis uit te hoesten, maar dat is zo sneu voor mjam om dat in bed te doen.... :(

  Kga nou op passagewheather kijken....
  Goeie reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de kleine kapitein zei niets. Hij stond wijdbeens achter het roer, zijn ogen op de kim.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier van uit het koude Holland wensen wij jullie een goede reis toe naar de Kaap Verden
  Heb tegen je moeder gezegd dat een ticket naar de Kaap Verden niet zo duur is,
  wij hebben op Kerstavond met de familie doorgebracht was erg gezellig
  Ik volg jullie reis met op de voet heb veel bewondering voor wat jullie doen.

  goede reis Jan en Gea van Dijkman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie quote.

  Ken je deze klassieker: "Hij zette zijn kapiteinspet op en voer het zeegat uit."

  (de plaat van ome willem)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Luitjes,

  Alvast een gezond en veilig 2010!

  Groet, Geertje, Steijn, Viktor, Mirjam &
  Michael

  NB: Mooie teksten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tjonge jonge, wat maken jullie toch een hoop mee. Jullie zien zoveel, horen zoveel, leren zoveel mensen kennen. Echt fantastisch. Jullie hebben in dat half jaar al meer meegemaakt en gezien als menig mens in zijn hele leven (pak m beet 80 jaar). Super leuk hoor. Je krijgt er echt de kriebels van om het ook te gaan doen. Heb helaas alleen nog geen boot. Wij hebben een aantal jaren geleden ook een keer de kerst en oud en nieuw dagen doorgebracht op de canarische eilanden bij een temperatuur van 26 graden. Is toch leuk en apart hoor in je bikini cq zwembroek s'nachts naar het vuurwerk kijken op 31 december/1 januari.

  Jullie schrijven allebei ook zeer leuk. Het is echt een feest om de stukjes te lezen en de filmpjes te bekijken. Ik weet niet precies wat dat Video edditing of zoiets inhoudt, maar het wel erg grappig.

  Hier in het zuidwesten van nederland is het grauw en regenachtig (sneeuw is geloof ik voor het noorden weggelegt)en redelijk uitgestorven op straat met regelmatig een enorme knal (vanaf vanmorgen 10.00 uur mogen ze eindelijk hun vuurwerk t.w.v. 100 duzend miljoen afsteken) wat ze dan dus ook volop doen. Het liefst nog in kleine gangetjes, prullebakken en andere fijne plekken.
  Afijn, we wensen jullie een sensationeel uiteinde en een geweldig 2010, waarin we nog heel veel van jullie superreis mogen meegenieten.
  Veel knuffels van Marisca en EJ

  BeantwoordenVerwijderen