woensdag 21 april 2010

Mogen we dan nu ons geld terug?


Is het geen plaatje? Deze pinautomaat speelt momenteel een hoofdrol in ons emotionele leven. Dat is geen best teken hoor ik u denken. Maar zoals met alles zit daar een verhaal achter. Het is een romantisch, nee, episch verhaal. Een verhaal over vertrouwen, hoop en zonde. Over misbruik, woede en de neiging om bepaalde instituties met springstof te verpulveren. Over trouw, liefde en vertrouwen in de goede afloop. Maar daarover later meer.

Ondertussen liggen we zo'n beetje recht voor de sluisdeuren van het Panama kanaal. Daar doorheen willen varen voor zoiets onbenulligs als 'voor de lol' is moreel verwerpelijk vanwege de honderdduizenden doden die de aanleg van het kanaal ooit vergde. Maar als de katholieke kerk weg kan komen met duizenden verjaarde kinderverkrachtingen, dan moet het een gerenommeerd instituut als de Blauwe Pinquin toch ook wel lukken om de geschiedenis van een half miljoen dode graafindianen met een glimlach voorbij te varen. Het is nu eenmaal niet het tijdperk om je overal maar en beetje druk over te maken, hebben we ons laten vertellen. En dus zijn we te beroerd om rond de kaap te varen. Ondanks dat, blijkt het passeren van het Panama kanaal in de perceptie van velen een nogal halsbrekende barriere. Vooral met zoiets onbenulligs als een klein bootje. Er hangt een zweem van ingewikkeldheid rond deze passage. Moeilijk, duur, bureaucratisch, Kafkaiaans, corrupt, Babylonisch en vooral traag. Wij waren eigenlijk wel benieuwd of dat nou wel zo terecht is.

Als vetgemeste kleuters aan de hand van wolven laten een hoop zeilers zich door duurbetaalde agenten door een oerwoud van formulieren, afspraken en betalingen leiden. Dat is nergens voor nodig hebben we gemerkt. Met wat frisse moed, een extra pufje deodorant en een quasi onverschillige blik zijn we zelf alle bureau's, bootopmeters en betaalloketten afgegaan. Het decor van dit alles is Colon, volgens velen, alweer niet geheel juist, de gevaarlijkste stad allertijden.

GEEZOES had zijn dag niet

De avonturen alhier volgen spoedig, maar niet voordat we melden dat we aanstaande vrijdag voor kanaalpassage gepland staan. Een Zuid Afrikaans gezin gaat met ons mee om te helpen met de lijnen. Wij helpen daarna op onze beurt deze hele leuke familie door het kanaal. Op de webcams van het kanaal kun je ons volgen: we zullen ergens vroeg in de morgen van vrijdag op zaterdag (NL tijd) passeren in de eerste sluizen van onze passage die van de gatun locks.

Ons Atlantische oversteek-proviandering-verhaal komt trouwens in het mei nummer van Zeilen, en niet in het juni nummer. Wees er snel bij, want er worden er maar 36.839 van gedrukt.

groeten
Ben
Tot slot nog even snel een tip. Off-topic, zoals dat zo mooi heet. Het zal niet lang meer duren, maar momenteel wordt DIT nog steeds als links gezever weggezet. Mijn advies, probeer die gedachte even 50 jaar vast te houden, dan drinken we er dan een glaasje op.

6 opmerkingen:

 1. succes morgen! als mijn ogen het willen, dan ga ik jullie live volgen. want ik wil wel zeker weten dat jullie over een paar weken op de galalalapagos dobberen, met andrea en mij aan boord om jullie te vermaken - en natuurlijk om heel lekker te eten aldaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We mogen vanmiddag om 15.15u LT (22.25u NL)verzamelen voor de sluis. We verwachten rond 17.00u de eerste sluis in te mogen. Dus voor wie lang mag op blijven vanavond: http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html?cam=Gatun

  groeten Miek
  PS de nieuwe Zeilen met ons verhaal ligt in de winkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. A man, a plan, a canal: Panama is palindroom!

  vraagje: wat is er links aan de waarheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. volgens mij zie ik jullie in de verte! of het is een andere boot die er zo tussen alle enormeschepengeweld ook niet al te groot uitziet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. of jullie zijn in de tussentijd je mast kwijtgeraakt en hebben de boot een andere vorm gegeven, of jullie waren het toch niet. het is in ieder geval reuzespannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. in het kader van het geflesde water wil ik jullie deze niet onthouden: http://www.moillusions.com/2010/05/water-diet-optical-illusion.html

  BeantwoordenVerwijderen