vrijdag 20 januari 2012

Simonstown


We zitten achter een curry aan boord van een prachtige klassieke schoener in de baai van Simonstown. Het waait windkracht 8 maar de windvlagen zijn nog veel harder. Na de borrel in het clubhuis worden we uitgenodigd om een hapje te komen eten aan boord bij Keeran. Zijn boot, de Lilly Bolero, is echt een plaatje. Een stoer schip waarmee hij met wisselende bemanning de wereld over scharrelt. We worden kletsnat in zijn bijboot maar we zijn er zo. Benedendeks is het goed toeven. Als ik aan dek kom merk ik pas hoe hard het waait. Het is een mijl terugvaren naar de jachthaven, maar in deze wind is dat levensgevaarlijk dus blijven we maar aan boord slapen. 's Nachts slaat de bijboot van Keeran los en te pletter op de rotsen. Er zijn alleen nog maar kleine stukjes hout van over als hij in het eerste daglicht met zijn wetsuit aan op onderzoek gaat in een kayak. Zijn buitenboordmotor ligt op de bodem en het waait nog steeds hard. Hij reageert als een echte zeeman. “Balen, maar niks aan te doen. Koffie iemand?”

Waar ons laatste verhaal stopte gierde de wind ons om de oren. De bergwand waarlangs de wind accelereert op nog geen 200 meter aan bakboord. Simonstown in de verte. De wind trekt aan. Eerst 30 dan 35 knopen. We lopen ruim 8 knopen. De jachthaven van Simonstown half verscholen achter een grote Marinehaven. We vinden beschutting achter de gigantische havenmuur van de marinehaven en gooien de zeilen neer. Het waait nu wel heel hard en onze motor heeft moeite om tegen de wind de haven in te varen. We worden achteruit geblazen in een dikke vlaag en draaien nog maar een rondje. Uiteindelijk komen we tegen de wind in en kruipen de haven binnen. Genoeg handjes op de kade om onze lijnen aan te pakken. Een warm weerzien met een hoop vrienden en tijdens de borrel in het clubhuis van de jachtclub toasten we op Oma Stiek.

Twee dagen later zijn we aan boord van de gouden huurkoets van Vincent en Linda en cruisen we door de woestijn rond Oudtshoorn. Linda heeft allerlei geweldige plekjes opgesnord. Zo overnachten we in onze eigen safaritent met uitzicht over een mooie vallei. Terwijl Miek en Linda in het zwembad liggen met een drankje en zeedieren na doen, steken de gebroeders Rutte de braai aan. Onze eigen tent heeft een balkon rondom met een jacuzzi onder de sterren. Wat een geweldige plek. Wat volgt is een roadtrip van een paar dagen met heel veel lol, bergpassen, grotten en wijnproeverijen.

Als klap op de vuurpijl dineren we bij het meest gerenommeerde restaurant van Zuid-Afrika. Le Quartier Francais in Franschhoek. Daar spetteren de tovervonken van je bord en eten we lekkerder dan we ooit hadden kunnen bedenken. Als we op vrijdag afscheid nemen van Vincent en Linda in Kaapstad duiken we een internetcafe in voor een geheel nieuwe ervaring. Letterlijk geheel nieuw, want hoe vaak bent u al live via skype bij een uitvaart geweest? Omringt door emailcheckende backpackers en moppentappende medewerkers zijn we er toch een beetje bij en dat is heel fijn.


Nu zijn we alweer een paar dagen aan boord. Ons nieuwe grootzeil is gearriveerd. Helaas heeft de zeilmaker een rekenfoutje gemaakt en bleek het zeil veel te klein. Nu moeten ze dus een heel nieuw zeil maken, erg zonde van alle moeite en materialen. Simonstown is echter een prima plek om te verblijven en we houden het hier nog wel even uit. Ian, onze Zuid-Afrikaanse buurman heeft ons zijn auto uitgeleend en we combineren bootklussen met toeristische uitstapjes. Zojuist hebben we de boot verlegd. De Pinquin ligt nu buitenop Lilly Bolero die vanavond een groot feest geeft en daarvoor in de haven is komen liggen. We doen niet aan goede voornemens maar we zullen proberen weer wat vaker ons blog bij te schrijven want er gebeurt genoeg.


groet
Ben en Miek

6 opmerkingen:

 1. Ha Miek en Ben.
  Wat maken jullie toch ongelofelijk veel mee. Nog een paar maanden de mogelijkheid van het volgen van jullie prachtige verhalen over alle belevenissen. Soms wat verdriet maar blijf genieten.
  Heel veel groeten van Margreet en Wim v.d. Vegt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om een rustige etappe te lezen! Veel plezier!!

  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een vraagje. Lijkt Simonstown een beetje op Simonszand?
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Joost, Simonszand zou er uit zien als Simonstown als de Duitsers de oorlog hadden gewonnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He ben en Miek,

  Ik ging weer even bijlezen na een zware feestweek op de ski's in oostenrijk, maar ben snel bijgelezen.
  Vanaf gister voor 2 mnd. weer vol aan de bak.: 4 dgn. p.wk. dossier-onderzoek in bouwdispuut (saai, maar wel betaald werk) en 2 dgn. p.wk. polyester reparatie's bij Stormer. Wel weer wennen na 4 mnd. uitslapen en sporten, zeker na 8 dgn ouderwets gillen,gallen en zuipen met 6 kerels.

  Anyway, ik lees het volgende nieuws wel weer. Heb trouwens ook een site voor mezelf en met name mijn werk gemaakt voor nieuwe projecten (voor na deze 2 mnd dus.).
  Kijk maar eens als je zin hebt. gewoon zoals je mijn naam schrijft en dan aan elkaar.

  PS wel gaaf zo'n tent met hot tub en uitzicht (in/bij Oudtshoorn?)

  Groeten Vincent Velthuijs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf dat je bij je tent een hottub had staan. Wij hebben er ook een in de tuin en daar hebben we veel plezier van!

  BeantwoordenVerwijderen