woensdag 2 mei 2012

Atlantis

Over een paar mijl varen we half over een onderwaterberg genaamd Atlantis Seemount. Dat is het restant van het verloren continent waar u vast wel eens van gehoord heeft. Lang geleden was dit continent een florerende aangelegenheid. Er bloeide een bloeiende beschaving met alle toeters en bellen en iedereen heeft het er nog lang over nagepraat. De nazi's dachten dat het volk van Atlantis een soort noordse übermenschen waren en Himmler is zelfs nog op zoek geweest naar restanten van dit supervolk. Op een bepaald moment is het hele zaakje echter afgeborreld en is men de aandacht op andere continenten gaan vestigen. Nu varen wij er dus overheen op weg naar de Azoren. We zijn daar momenteel zo'n 310 mijl vandaan en we hebben haast.

Sinds de passage van een koufront vijf dagen geleden, toen wij in harde wind onze genua (voorzeil) scheurden is er veel gebeurd. Omdat de genua niet naar beneden kwam hadden we als noodzeil alleen een stormfok, gezet op onze kotterstag (een extra stag binnen het voorstag). Dat zeil voldeed prima met veel wind, daarna was het veel te klein. De genua zat echter vast en kon niet naar beneden en we waren al bang dat we het hele eind op een piepklein fokje met 2 toit 3 knopen moesten gaan afleggen. Na wat trek rek en rukwerk kwam de genua gelukkig uiteindelijk toch naar benden. We hebben hem geplakt en weer gehezen en vanaf dat moment gaan we als de bliksem. Het is inmiddels de 29e dag van onze overtocht en als ik dit typ staat het log op precies 3000 mijl. We gaan hard en hebben windje mee.

Dat moet ook want het slechte weer zit ons op de hielen. Een groot laag ten Westen van de Azoren, waarvan het niet erg duidelijk is wat het gaat doen, kan ons lelijk gaan pesten. Een groot lagedrukgebied, een groot hogedrukgebied en wij er zo'n beetje tussenin. Voorlopig ziet het er goed uit, maar de weersvoorspelling wisselt sterk per dag en dat is meestal een veeg teken.

Die gezwinde spoed brengen we vandaag al feestvierend door vanwege mijn verjaardag. Ik voel me zeldzaam jarig door de verwenning en geweldige cadeaus. Miek heeft miniaturen gemaakt van papier en karton van alle cadeautjes die ik nog krijg op de vaste wal (waaronder een tientje patat!!) En Gerlof, onze onvolprezen walkapitein, heeft als cadeau onze Iridium telefoon geactiveerd zodat ik even naar het thuisfront kon bellen. Daarnaast is er tiramisutaart, slingers en zijn al onze bootknuffeldieren uitgerust met een feestmutsje met daarop mijn verse leeftijd. Ondertussen stak in de morgen ook een prachtig windje op zodat we nu, voor het eerst sinds de evenaar, weer ruime wind met meer dan 6,5 knoop de juiste richting op scheuren. We duimen dat het weer goed blijft totdat we in Horta zijn.

Groeten
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

5 opmerkingen:

 1. ♪♫ Lang zal je leven, lang zal je leven, lang zal je leven in de Gloria, in de Glloorriiaaa, in de GGLLOORRIIAAAA ♫♪ xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. he ben,

  gefeliciteerd!!! Zat me toevallig vandaag, tijdens onze 22 km sloeproeien (in 2h42), af te vragen hoe oud je bent en dan lees ik nu dat je net jarig bent geweest.
  Van harte dus en dan ook nu net op Horta aangekomen na jullie langste oversteek ooit.
  Heb je al je 1e kadootje gekregen (10,- aan friet. ik had aviko al ingelicht)?
  Ook gefeliciteerd met je behouden aankomst.
  Nu die genua maar goed laten repareren. het furlex-profiel heeft het gehouden, vlgs mij.
  Geniet van het feestje daar.
  Ik zal mijn peter sport t-shirt uit de kast halen en vannacht dragen ter ere daarvan.
  Ik ga trouwens na hemelvaart de Harlingen-Terschelling race roeien 33 km). Vet he?
  Vandaag ook allemaal whaler-roeisloepen gezien. Gaan wel wat sneller dan wij, met onze reddingssloep.

  Veel plezier daar!

  Vin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn weer even een update van jullie te lezen! :-)
  Ik had het in mn agenda staan, maar beter laat dan nooit.... Nog Gefeliciteerd!!! Hieperdepiephoeraaaa hoera hoera. Zo te lezen wel een bijzonder feest geweest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van harte gefeliciteerd! Ik zie dat jullie inmiddels aangekomen zijn, ook daarmee gefeliciteerd. Mooie plek, lang leve Internet, zo kan ik goed zien hoe Horta eruit ziet. maar ik ben erg benieuwd naar jullie blog over dit eiland. Groetjes Joost!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. gefeliciteerd Ben. :D hiep hiep hoera

  BeantwoordenVerwijderen