dinsdag 31 juli 2012

Om over naar huis te schrijven

We ruiken de stal. Op een vlakke Noordzee ergens tussen Schotland en Nederland. Opeens. Er staat een klein windje maar we gaan prachtig vooruit. Kleurige booreilanden, wiekende hefschroefvliegtuigen en knipperende boeien om ons heen. We zijn niet meer zo alleen. Het besef daalt op ons neer als de zon opkomt en een prachtige zomerse dag begint. De lucht ruikt naar de Noordzee, zoals alleen de Nederlandse Noordzee op een zomerochtend kan ruiken. Bekend, vertrouwd. Een zure bom op het Zandvoortse strand, mosselen van Floor.
“JAAAHH!!! NEDERLAND IN ZICHT!!” Miek ziet het als eerste. Euforie aan boord. “Dat daar, die hoge duinen! Dat is Nederland!” We doen een vreugdedans. We zijn net de laatste shippinglane overgestoken. Meteen de drukste van onze hele wereldreis. In een half uurtje hebben we 12 boten moeten laten voorgaan voordat we durfden oversteken. IJmuiden aan de horizon. Windmolens, vissertjes en vliegtuigen. Een onwaarschijnlijke opeenvolging van opstijgende vliegtuigen. We krijgen het idee dat alle Nederlanders nog net even voor onze aankomst via een luchtbrug worden geëvacueerd.
Als blije eikels varen we met een dikke glimlach, een buik vol fijne warme zenuwen en de mooiste boot van de hele wereld langzaam op ons eigen land af. Na 36 landen en 35.384 zeemijl zijn we opeens tussen de pieren van IJmuiden, dat prachtig en uiterst fotogeniek in de zon ligt te pronken. Het verwelkomingsschip Whitehaven van Pieter en Atty komt onder vol zeil met prachtige Blauwe Pinquinvlaggen de haven uitgevlogen. Ze escorteren ons naar Amsterdam waar ons een onvergetelijk welkomstfeest wacht. Op zaterdag 28 juli om exact 14.00 uur leggen we de boot onder luid gejuich aan op de NDSM werf in Amsterdam. Van het feest wat dan volgt zijn we nu nog aan het bijkomen. Daarover dus binnenkort meer.
Het log staat stil op 35.384 mijl. De Blauwe Pinquin en haar bemanning zijn weer thuis. Dat voelt fantastisch. We wonen voorlopig aan boord op de werf van Rheebergen bij de NDSM in Amsterdam. Er staat altijd wel een volle theepot klaar, dus kom gerust even buurten. We hebben al één telefoon en die luistert naar nul-zes-15688543.

Groeten Ben

7 opmerkingen:

 1. hi ben & miek,

  de eerste reactie van mij dan maar. ben mijn padje niet kwijt en niet geweest ook, jullie namen me alleen regelmatig mee naar heel ver weg met jullie verhalen de afgelopen 3 jaar.
  Ik zal ze echt missen. FF die vlucht uit de dagelijkse sleur, als een goede film of goed boek, maar dan werkelijk gebeurd en beschreven met emotie door mensen die ik ken, die ik zelf had kunnen zijn, als ik de stap had genomen.
  Zelf niet zo gedaan en dus dankbaar voor alles wat jullie met ons gedeeld hebben.
  En wie weet..... altijd blijven dromen.
  Bedankt voor de geschreven verhalen en ik wil er graag nog veel persoonlijk horen.
  Da's zaterdag niet gelukt door het feestgedruis.
  Nemen we nog genoeg kans voor.

  Vin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Feli! ☼ Als regelmatig bezoeker ga ik jullie blog ook missen. Het was een geweldige reis en, dankzij de schrijfselen, niet alleen voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Ben en Miek, fijn dat jullie goed en blij weer thuis zijn! Ik ga jullie verhalen enorm missen, wat was dat genieten.

  Hartelijke groet,
  Christianne

  Lovefool.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blauwe Pinquin, Ben en Annemiek,
  Welkom terug in Nederland. Heeeel hartelijk dank voor jaren leesplezier, en weg- en meedromen met jullie reizen.
  Een tot nu toe anonieme volger.
  Jan-Zuidam@Veteranen.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Miek en Ben, welkom thuis!
  Ik heb enorm genoten van jullie prachtige reisverhalen en foto's .
  Wat zal ik het missen!
  Veel geluk in jullie verdere leven,
  Hartelijke groet, Loeki.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Ben en Miek. Welkkom terug in het kikkerlandje! Ik heb heel erg genoten van jullie blog, ik zou haast zeggen: wanneer vertrekken jullie weer? Maar ja, jullie hebben nu alles al gezien he :). Geniet van je thuiskomst en het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ben en Annemiek,

  Wij hebben heerlijk genoten van jullie prachtige verhalen! Het was heerlijk om regelmatig weg te kunnen dromen bij de verhalen en geweldige foto's. We zullen dit missen...

  Groetjes
  Petra en Bram

  BeantwoordenVerwijderen