maandag 1 februari 2010

Kosmische slinger

Het is een gekkenhuis hier. Eerst gebeurt er 2 weken helemaal niets, vandaag hebben we prompt een walvis rond de boot zwemmen en bijna tegelijkertijd een groot schip vlakbij! De opwinding die dat hier teweegbrengt is tekenend voor de staat waarin we inmiddels verkeren. Het is water, water en nog eens water dat de klok slaat. Een plotselinge uitbarsting van andere impulsen zorgt voor gepaste euforie aan boord. Een heuze walvis dus, ongeveer 10 meter, zwart met witte zijvinnen en een kek rugvinnetje. Een soort reusachtige dolfijn eigenlijk, maar dan iets suffer. Het schip was de Cape Portland ofzoiets en we hebben even grappig gekletst aan de marifoon. De Oekrainer die op de brug zat hield van Belgisch bier en Nederlandse rookwaar. Best leuk allemaal, temeer omdat we al bijna twee weken geen boot meer hebben gezien, en slechts één vliegtuig.

Momenteel staat alleen de fok omhoog en gaan we met wind van achteren 5,5 knoop vooruit. Vannacht was het nog even alle hens paraat, toen bleek dat de cardanisch opgehangen oven/fornuis bijna was losgekomen van zijn bevestiging. Miek hoorde en raar geluidje en ontdekte het naderende euvel. Met vereende krachten, een accuboormachine en in behoorlijk bonkige zee, hebben we het ding gedemonteerd en opnieuw bevestigd. De schroeven waarmee hij was opgehangen waren door alle golfslag losgekomen uit de wand. Na een uurtje zat hij weer steviger dan ooit tevoren en hebben we onszelf een hoop potentiele ellende bespaard.

Als we van wacht wisselen, valt het ons steeds meer op dat de boot precies op dat moment vrijwel altijd opeens 20 graden oploeft. Een mysterie inderdaad, en we worden er bijna achterdochtig van. Niemand beroert windvaan of zeilerij en toch gaat de boot telkens op de wissel van de wacht en graad of 20 hoger varen om even later weer terug te keren naar de normale koers. Wat zit daar achter? Miek denkt aan een intercontinentaal Eb en vloed effect, maar na een grondige analyse waaraan ik mijn gehele nachtwacht besteed heb, kom ik tot de conclusie dat we hier met een kosmische slinger van doen hebben.

Het gaat wat te ver om daar hier uitgebreid op in te gaan, maar simpel gezegd is de oploef coefficient volgens Buys Ballot direct evenwijdig met de Atlantische spectraallijnen die wij nu telkens met zo'n 8 graden te loevert verzeilen. Als dus nu een massaverschuiving van 200N met en periodiek van 3 uur en een golflengte van de halve bootbreedte wordt geinitieerd, leidt dat na een halve maancyclus tot een koersafwijking die exact overeenkomt met de hier door ons gedane waarnemingen. Dit fenomeen wordt ook wel kosmische slinger genoemd en in de literatuur zijn veel verwijzingen te vinden van zeelieden die uiteindelijk een klap van deze slinger hebben gekregen. Symptonen zijn oeverloos quasi-wetenschappelijk gezever waaraan menig nachtwacht verspild werd.

Mocht het onheugelijke feit van een klap van de kosmische slinger zich aan boord van uw schip voordoen dan blijkt uit verschillend onderzoek dat er wel degelijk effectieve remedies voorhanden zijn. De bekendste bestaande uit het immobiliseren van het slachtoffer in combinatie met het toedienen van liters ijskoude tappils, vergezeld van gefrituurde aardappelstaafjes die gedoopt dienen te worden in een emulsie van olie en eigeel. De symptomen zullen hierna snel wegtrekken. Hoewel gesteld kan worden dat slachtoffers nooit voor de volle 100% zullen herstellen van deze kwetsuur, staat de getroffene niets in de weg om na enige tijd weer een productieve en arbeidzame plaats in de maatschappij in te nemen.

kosmische groeten van 17'18N 053'03W

Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

6 opmerkingen:

 1. Ben en Miek,

  ik heb het genoegen te surfen door je "blogboek" met jullie rijke ervaringen. Knap zoals jullie de reis doen en de luchtige humor in de beschrijvingen. Zo'n walvis naast een kleine Pinquin moet indrukwekkend zijn.
  Hier in NL is het water nog bevroren en alles wit. Zal dus nog even moeten wachten met mijn Yngling...
  Doe voorzichtig in het laatste deel van oversteek. Hoop nog vele verhalen te mogen lezen. Veel plezier, groet,
  Bart H uit Zeist

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja die kosmische slingeringen, in het engels ; eddies in the space-time continuem. je kunt er ook water mee vinden, trouwens, zonder wichelroede zelfs, en dat is jullie prima gelukt dus ik behoef dit verder niet te beargumenteren :)
  groetjes,

  Emmy (zaterdag examens stuurman kleine handelsvaart, ff bikkelen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oeh, hij leek dus niet echt op moby dick? heb je die al uit, miek, of blijft het een dik boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Miek, wij volgen jullie op de voet hoor. Wat een avontuur en wat een geweldige ervaring. Doe voorzichtig en blijf zo boeiend en leuk schrijven, een genot om te lezen. Hier alles oke. Veel succes met het laatste gedeelte. Kus Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Annemiek en Ben Vanaf het begin lezen wij met veel plezier het reisverslag. Dus wij zijn jullie niet vergeten De wijze om te reageren heeft Ruud mij gisteren uitgelegd.Dus maar geprobeerd. Als jullie de moeite hadden gedaan om die walvis te vangen had je voor de rest van de reis genoeg te bikken gehad en een hoop centjes uitgespaard. Een tip voor de volgende keer.Het ga jullie voor de wind en geef ons nog veel lees plezier. Liefs Dicky en Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ben,
  heb net kosmiche slinger en brood met nat beleg gelezen en ben ervan overtuigd dat als je zo doorgaat, dat er over 3 jr. genoeg voer ligt om een heel dik en heel gaaf boek te vullen, met een schrijfstijl zoals er lange tijd niet in het nederlands is geschreven (en zoals je weet heb ik er heel wat gelezen).
  Je visie, beleving en vooral de woordelijke expressie van dat beide maakt het geweldig.
  Een vak-expert ben ik niet, maar heb genoeg ervaring en zekerheid om deze mening te ventileren.

  compliment in je pocket, maar zeker verdiend en vooral bedoeld als aansporing!!!

  Vin

  BeantwoordenVerwijderen