donderdag 6 oktober 2011

The smoothness of authentic luxury

Mauritius
nieuwe foto's. klik op bovenstaande foto voor meer
Wat zijn ze groot als je er dicht langs vaart. Ik vaar met vol zeil tussen de voor anker liggende vrachtschepen. De windvaan is eraf en ik stuur op de hand. Miek ligt nog heerlijk te dromen en het ochtendzonnetje beschijnt de steile vulkaanpieken van alweer een nieuw eiland. Een Panamese gastanker haalt zijn anker binnen en komt in beweging. Welke kant zal hij op draaien? Ik roep hem maar even op. “ Ja ik ben dat jacht dat hier tussen de voor anker liggende reuzen hoog aan de wind aan het opkruisen is. Nee, okee, we houden koers.” Ik maak Miek wakker. Mijn ochtendwacht brengt ons tot de rede van Port Louis, Mauritius. We hebben drie dagen gevaren sinds vertrek van Rodrigues en de boot is eindelijk weer eens goed afgespoeld door een paar flinke buien.
De havenmond van Port Louis ligt ramvol. Voornamelijk met Chinese vissersboten. Tientallen krakkemikkige schuiten in lange rijen aan elkaar vastgebonden. Een drijvend dorp vol roest, wasgoed en kettingrokende chinezen die enthousiast naar ons zwaaien. Wij doen ook voor niemand onder met onze vangst. Onze koelkast zit vol gefileerde vis. Een dorade van 128 cm, de grootste die we tot nu toe gevangen hebben. We eten er al twee dagen heerlijk van en het is nog lang niet op. Vanavond barbecueën we bij de Belgen van A Small Nest, dan komt hij wel op. Willem brouwt zijn eigen bier en doet dat, zoals het een Belg betaamt, zo goed dat hij verreweg de populairste man van de haven is. De marina is goedkoop en ligt lekker vol. Carla, de zus van Miek, arriveert de volgende dag stipt op tijd en met een koffer vol verrassingen. Het is goed om weer familie aan boord te hebben en het levert ook geweldige veel lekkers op. En cd's vol met podcasts, documentaires en bijvoorbeeld alle marathon radio-interviews van de VPRO ooit. Dat is beter dan snoepgoed tijdens lange nachtwachten. Een bezoek aan de groente- en fruitmarkt brengt ons ander snoepgoed. Zoveel heerlijk spotgoedkoop fruit hebben we bijna sinds Panama niet meer gezien en de markt is een attractie op zich. We kopen ons een breuk aan verse pompelmoesen, papaya's, mango's, ananassen, appels, peren, sinaasappels, bananen en citroenen en eten nu al twee dagen bakken vol zelfgemaakte fruitsalade.


Het eiland genoemd naar Prins Maurits heeft weinig Nederlandse trekjes meer. Het is een kolkende mix van lekkere curryluchtjes, roetwalmende Indiase autobussen en op antieke fietsen tussen de verkeersdrukte doorslingerende Chinese opa's. Na het doen uitsterven van de dodo's hebben de Hollanders hier weinig zoden meer aan de dijk gezet. Protestanten zijn ook uiterst saai als je ze vergelijkt met de huidige mix van hindoes, moslims en katholieken die hier de religieuze poet verdelen. We hebben al drie hindoetempels bezocht en die zijn minstens zo leuk als gotische kathedralen. En qua decoratie zijn de hindoes koplopers. Het reusachtige beeld van Shiva heeft Disney-achtige proporties. Er zit zelfs een rood lampje op om vliegtuigen te waarschuwen.

De kust staat vol gigantische resorts, waar ze je voor veel geld wijsmaken dat jij de enige gast op het eiland bent. Wij proberen onze hooggeëerde gast Carla in dezelfde sferen te brengen en dat lukt voorlopig uitstekend. We zijn gisteren een kijkje wezen nemen in een ' Luxury collection Resort en Spa' vijf sterren-plus, waar ze je Welness, raffinement en 'A celebration of rejuvenating nature, bathed in the smoothness of authentic getwaway luxury' desnoods met geweld tussen de oren rammen. Er staan hier tientallen van zulke resorts. De kustlijn is er de afgelopen tien jaar volledig mee volgebouwd. Je kunt op je klompen aanvoelen dat al deze extravagantie een realistische stijging van de prijs voor vliegtickets niet lang zal overleven. En dan is het nog slechts een paar eeuwen wachten totdat de kustlijn zichzelf weer in natuurlijke staat hersteld.

Groeten
Ben

PS geen reacties meer op onze verhalen? Iemand nog tips hoe we ons reagerend lezerspubliek weer wat kunnen prikkelen?

PPS Ik heb gaten in mijn onder- en bovenkant, mijn linker- en rechterkant, en in
het midden. Toch houd ik water vast. Wat ben ik?

21 opmerkingen:

 1. Hallo bemanning vd Blauwe Pinguin,

  Ik ben via via op dit blog beland en heb ademloos jullie verhalen gelezen. Wat een avontuur, maar vooral ook moed en doorzettingsvermogen. Ook wij zijn zeilliefhebbers, al gaat mijn zeilervaring- en lef niet zo ver (tot frustratie van mijn eega).
  Kom ik aanzetten met mijn 'avonturen' op de middenlandse zee -_-
  Jullie schrijven erg leuk en interessant en het is een genot om dit blog te lezen.

  groeten vanuit Bangkok.

  ps: volgens mij is het antwoord een spons?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik volg jullie al met veel interesse vanaf het vertrek uit Nederland maar heb geloof ik pas 1x eerder gereageerd. Ook wij hebben een V34 (1976) maar zijn tot nu toe helaas niet verder dan de Wadden geweest....
  Een goede vriend van ons reist zo ongeveer achter jullie aan en ik heb jullie blog bij hem aanbevolen om up to date info te verkrijgen over bestemmingen. Blijf dus vooral zo doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo BP/BA!

  Aan de verhalen ligt het niet, of het is dat ze zo goed zijn, dat een reactie het alleen maar minder mooi maakt. Mooie vis! Tips qua reactie: Meer interactie inbouwen. Raadsels, rebussen, vragen a la hoe gaat het op het werk. Misschien wel leuk om van iedereen het antwoord te krijgen!
  Greetz Joost O. ps Ik dacht bij het raadsel aan mezelf. Ben ik het?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede gedachte Joost, maar helaas... doe nog eens een poging
  ps Hoe gaat het op het werk?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee hoor.. Hoeft niet. Geen interactie inbouwen.. Blijven schrijven zoals jullie dat nu doen. De verhalen zijn goed en goed geschreven. Ik volg jullie pas sinds Cocos ongeveer (dus kort), maar lees ze met plezier. Ik volg Laura Dekker ook en ook zij schrijft aardig (voor een meisje van 16). Zij is nu op weg naar (vermoedelijk) Cocos Keeling en vaart dus een paar weken achter jullie aan. Wat denken jullie van de radio stilte die ze in acht neemt tav piraterij? Zinvol? (oké toch een beetje interactie dus..)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ben en Miek,
  Is de venz hagelslag lekker?
  Volg jullie al een tijdje, vooral omdat er door jullie erg leuk geschreven wordt.

  groet, Jan H (sy Pendulum)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na het vissen op tonijn en dorades is het vissen naar complimentjes voor ons een koud kunstje. Dank daarvoor haha. Goed te horen dat er leven aan de andere kant van het scherm is.

  @ sebas: geen idee of zo'n radiostilte ergens op slaat. Tussen Cocos en Mauritius zijn niet veel piraten actief, maar het klinkt wel lekker spannend voor het thuisfront. Net als iedereen hebben wij hier natuurlijk ook een uiterst heldere mening over, maar daaromtrent betrachten wij een absolute radiostilte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wederom heerlijke verhalen om te lezen en stiekem bij weg te dromen. Wanneer verwachten jullie in Zuid-Afrika te zijn? Misschien is er een kans dat ik jullie en jullie blauwe Pinquin live kan aanschouwen. Van 30 okt -20 nov ben ik te vinden in Zuid-Afrika.
  Keep up the great stories and safe travels!

  groeten uit regenachtig Friesland
  Sabine (nog steeds vriendin van Priscilla)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi BP en crew,

  Zijn jullie nog steeds bezig met wedijveren wie de meeste reacties krijgt op de blog?? Het is inderdaad lang geleden... (verhuizing, drukte met werk, ff geen internet thuis, blabla...) Maar neemt niet weg dat ik nog wel vaak aan jullie denk ;-) Ik denk dat reminder/link via social media wel werkt.. Jullie verhalen verkopen zichzelf wel, mensen moeten jullie alleen kunnen vinden. Gelukkig heb ik al voor een vaste trouwe volger gezorgd, zie hierboven Sabine (ook een wereldburger en wil jullie graag ontmoeten in Zuid-Afrika).

  persoonlijk vind ik de breinkrakers ook wel leuk. Spons vind ik een goede oplossing, hoewel je het ook heel goed zelf kan zijn. Een mens bestaat toch voor 60% uit water???

  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 10. een spons is inderdaad het goede antwoord!

  Nieuw raadsel:
  Als je het hebt wil je het delen, als je het deelt heb je het niet meer. Wat ben ik ?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De BP is weer onderweg, nu naar [la riejujon] en varen op met http://sv-grace.blogspot.com/
  Daar lees je: "Blauwe Pengquin, or Blue Penguin, is from Holland and is owned by a young couple, Ben and Anika"
  Ben is ook niet zo'n moeilijke naam.
  penguin daarentegen:
  Penguen
  penguin
  Penguino
  Pengwin
  pikkewyn
  Pingkwins
  Pingoïn
  pingouin
  Pingüí
  pingüin
  Pingüín
  Pinguim
  pinguin
  Pinguinen
  Pinguini
  pinguinne
  Pinguino
  Pinguins
  Pinguïns
  Pingveno
  Pingviinit
  Pingviinlased
  Pingvin
  Pingvin
  Pingvinar
  Pingviner
  Pingvinfélék
  Pingvini
  Pingvininiai
  Pingvinke
  Pingvīnu dzimta
  Pingwiny
  pinquin
  Pinqvinlər
  Pinwinu
  Chim cánh cụt
  Isarukitsoq
  Khiā-gô
  manked
  Mörgæsir
  Ngwini
  Spheniscidae
  Sphenisciformes
  Tehkarg
  Tōtōmichin
  Tsídii naʼałkʼaiʼí
  Tučňáci
  Tučniakotvaré
  Πιγκουίνος
  Оцон шувуу
  Пингвин
  Пингвиновые
  Пінгвіны
  പെൻ‌ഗ്വിൻ
  བྱ་ཁྱིའུ།
  企鵝

  BeantwoordenVerwijderen
 12. HAHA, Ben is meestal het enige dat ze goed onthouden

  Het antwoord is inderdaad: geheim

  Ons grootzeil is finaal doormidden gegaan op de trip hierheen en nu dus maar hopen dat het gefixt kan worden voor de trip naar Zuid Afrika.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Balen!! Hopelijk hebben jullie een net zo goed mastjaar als hier. Ik vind het een geweldig (voor mij) nieuw woord voor een jaar met veel eikels.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hieperdepiephoeraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! veel plezier in je mooie jurk vandaag zusje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jaaa Jaaarig!!
  Gefeliciteerd Miek!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd met je verjaardag!!! Maak er een mooi feestje van!! Ik ga straks een wijntje op je mooie leeftijd drinken!! x

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ben via jullie enthousiaste verhaal in Zeilen (Suwarrow) op jullie site terecht gekomen. Ik had even niet door dat dat al weer een jaar geleden is.
  Geniet van jullie fantastische avontuur. Lijkt me geweldig!
  Groet Eric

  BeantwoordenVerwijderen