vrijdag 15 juni 2012

Atlantic homerun

Zo heet het radionetje dat een paar zeilers op weg naar Europa hebben opgezet. Zij waren vanaf de Carieb al bezig en wij zijn drie dagen geleden ingehaakt toen we vanaf Sao Miguel vertrokken. Elke dag even kletsen, met af en toe een vervelende Duitser die in Duits-Engels zegt: "Sjezz, did sjoe hear? Zze dutsjh tiem hazz zoe lievv zze toernament? Oonlie avvter zwoe matches! Haha! Haha!" Kijk daarvoor zetten we de radio natuurlijk niet aan mid-Atlantic. Maar er zijn ook andere zeilers en het is fijn om een beetje contact te houden.

Aan boord is het feest, want we zijn met zijn drieën. Gerlof is aan boord en dat is erg leuk. Ondanks het grijze en regenachtige weer de eerste dagen van onze oversteek richting Ierland. Onze Atlantic Homerun is begonnen. Het is fantastisch dat onze Walkapitein, die al bijna drie jaar onze oren en ogen op de wal is, nu met ons meevaart. We zijn drie dagen geleden vertrokken in het kielzog van een dikke depressie. De eerste dag nog heerlijk gezwommen in de luwte van het eiland.

Gisteren ook spektakel, want we zaten opeens midden in het wedstrijdveld van de Volvo Ocean race! Dat geloof je niet, maar het was echt zo. Heel idioot want we wisten helemaal niet dat die hier ook in de buurt zouden zijn. Het was grijs en grauw met harde wind van een knoop of 25 toen ik opeens een zeil in de verte zag. En toen nog een, en nog een. Er klopte alleen iets niet. De zeiltjes die we zagen gingen zo absurd hard dat ik eerst dacht dat er iets mis was. Uiteindelijk kwamen er drie zeiltjes recht op ons af. De zeiltjes werden steeds groter en toen kon ik lezen wat erop stond. De Groupama en de Puma varen op hooguit driehonderd meter langs en toen wisten we dat het wel de VOR moest zijn. Ik heb de Groupama nog even over de marifoon opgeroepen, maar ze stoven alweer de grauwe mist in. Even later kwam nummer vier uit de mist opdoemen. Ik schat dat ze wel bijna twintig knopen gingen. Wij volledig dubbel gereefd, zij ongereefd met gigantische voorzeilen. Een groter contrast tussen zeilschepen is er bijna niet.

Vandaag is een geheel andere dag. Zonnig en licht bewolkt. Met een plezierig noordwestelijk windje varen we op een rustige zee aan de wind. Er zijn hier veel walvissen, we zien ze proesten en spuiten, en vanmiddag hadden we een fin whale van een meter of 15 naast de boot. Hoe die in het Nederlands heten weet ik even niet. Ons prachtige walvissenboek, dat we ooit van de weledelgeleerde bootsman Brutel hebben gekregen is in het Engels. Het was in ieder geval een imposante gast en hij maakte ons heel vriendelijk duidelijk dat we door zijn achtertuin voeren.

Binnenkort komen we ook in uw achtertuin varen. We hopen op zaterdag 28 juli in Amsterdam te arriveren. Omdat er nogal eens een dikke depressie overkomt moeten we goed opletten op het weer. We koersen op Kinsale in Ierland, want we willen ook nog naar Schotland. Het plan is om de boot vol te proppen met single-malt contrabande alvorens richting IJmuiden te koersen. Maar als het weer tegenzit kunnen de plannen nog veranderen.

Groet
Ben

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

5 opmerkingen:

 1. Hallo!

  Fiy: de boten van de VOR - ik volg ze al maanden wanneer ik kan - voeren volgens de live-tracker met gemiddeld 23 knopen langs jullie heen. Deze zijn vandaag alweer in Lorient gefinished; Groupama als eerste.

  Goede vaart!

  Groet, Roberto

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en de fin whale is de gewone vinvis, al vind ik de benaming balaenoptera physalus toch beter klinken. wikipedia meldt verder nog dat deze vinvis met een lengte van maximaal 27 meter de op een na grootste walvisachtige en daarmee ook de op een na grootste diersoort die ooit op aarde leefde. ook dat klinkt beter dan de nederlandse benaming dus. met andere woorden: hou het maar bij de fin whale

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jan van dijkman17 juni 2012 om 17:09

  ja weer eens een berichtje jullie zijn bijna aan het eind van een fantatische wereld reis op zee, ik las dat jullie verschillende boten zijn tegen gekomen van de Volvo ocean race meteen moest ik denken aan Hans Horrevoets die overleden is op deze race ik heb met hem een dag mogen varen op de Brunel Sunnergy die indertijd meedeed aan de Withbread Race.
  Ook las ik dat het ruim van jullie boot volgeladen gaat worden met Schotland single malt Whisky, even een tip de Whisky in schotland is wat duurder dan in Nederland.
  Een van de kleinste Whisky distillery van Schotland is Edradour deze heeft op de markt een Caledonia 12 jaar is heel toepasselijk daar dat jullie door dit kanaal moeten om schotland door te steken, smaak overeens heel goed, wel weer genoeg gepraat over Whisky ik wens jullie goede reis naar de Ierse Zee
  Groetjes Jan van Dijkman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad fijn varen met Gerlof. Gerlof is een oud-zweedse naam.
  Als ik het kaartje bekijk, zie ik hoe hard jullie alweer naar ons toe stomen! Maar Ierland is een mooie plek, dus ik snap dat het nog wel een maand duurt voordat je echt thuis komt. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje is het alweer 6 jaar geleden dat we het veld van de VOR voor Texel voorbij zagen komen. Veel plezier met de Duitse updates. Vanavond is geen avond voor hakjes hoor ik ze op studio sport zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen